Nehoda se stala vpodvečer 31. října na přechodu pro chodce v Tanvaldské ulici. "Znalecký posudek z oboru doprava ukázal, že příčinou dopravní nehody bylo především nedostatečné sledování situace v provozu ze strany řidičky vozu, která zcela přehlédla pohybující se chodkyni na vyznačeném přechodu pro chodce," uvedla Šrýtrová.

Lampa osvětlující přechod pro chodce v okamžiku nehody sice zřejmě nefungovala, přesto podle kriminalistů měla řidička dostatek času chodkyni spatřit. Nehoda se totiž stala na přímém úseku, kde je souvislé veřejné osvětlení. "Je předpoklad, že chodkyně byla nasvětlena světelným tokem veřejného osvětlení, a byla tedy pro řidičku zpozorovatelná včas a dříve než byla osvětlena potkávacími světlomety vozidla," dodala Šrýtrová.

Smrtelná nehoda se ve Vratislavicích na rušné silnici stala loni večer i na konci listopadu. Chodkyně tehdy nepřežila střet s autem mimo přechod pro chodce na křižovatce ulic Tanvaldské a U Tělocvičny. Policie tehdy doporučovala chodcům, aby ve vlastním zájmu doplnili oblečení o reflexní prvky, které na ně řidiče upozorní. "Tato povinnost se vztahuje na chodce mimo obec, ačkoliv nelze popřít, že vhodná barva oblečení či kontrastní oblečení zvyšuje bezpečnost chodců," řekla mluvčí.