Podle ředitele Finančního úřadu pro Karlovarský kraj Čestmíra Kubery byly při zavedení EET problémy hlavně s technikou a její funkčností. To už ale vesměs odeznělo. I přesto kontroly zjišťují nedodržování zákona. "Jsme na úrovni 20 až 27 procent, kdy při namátkové kontrole zákon plněný není," řekl ČTK Kubera.

I když se kontroloři soustřeďují zejména na obchodníky, kde existuje riziko obcházení zákona, nebo mají indicie, že porušují zákon, je podle Kubery podíl pochybení stále vysoký.

Podle zkušeností pracovníků finační správy se pokusy o obcházení zákona o evidenci tržeb častěji vyskytují u samostatných podniktalů, kteří nemají zaměstnance. Ti se tak mohou rozhodnout, jestli při konkrétní transakci vydají účtenku a zaevidují ji.

Při kontrolách spolupracuje finanční správa s celníky, hlavně provozech, které mají například noční provoz. Z 348 podnikatelů, které v roce 2017 zkontrolovali celníci, jich pochybila asi třetina.

Podle Petra Vůjtěcha, jehož firma EET pokladny v Karlovarském kraji instaluje, vnímají obchodníci povinnost elektronické evidence tržeb především jako administrativní zátěž. Za uplynulý rok se podle něj ukázalo, že některé typy pokladen jsou uživatelsky méně příznivé a obchodníci je nedokážou sami nastavit, případně obnovit jejich provoz po vypnutí například o svátcích.

"Největší problém je ale v tom, že když se pokladna nějakým způsobem rozbije, obchodníci ji samozřejmě potřebují co nejrychleji opravit. Fungovat i jen týden bez pokladny je pro ně problematické, a tak po nás vyžadují co nejrychlejší servis, což je v některých případech obtížné. Řešíme to tak, že máme vlastní náhradní pokladny, které jim půjčujeme. Ne všechny servisní firmy to ale dokážou zajistit," řekl ČTK Vůjtěch. Samotným obchodníkům se podle něj pořízení záložní pokladny nevyplatí.

Firmám, které prodej a instalaci pokladen zajišťují, způsobilo podle Vůjtěcha velké problémy odložení spuštění poslední vlny EET. Zejména větší firmy musely kvůli odkladu odříct velké množství nasmlouvaných brigádníků a ve skladech jim leží neprodané pokladny za statisíce korun.