Přes obecně pozitivní výhled pro rok 2018 zůstávají podle expertů pojišťovny v platnosti některá rizika, reprezentovaná především nečekaně rychlým zpřísňováním měnové politiky USA a výraznějším zpomalováním čínské ekonomiky. Pro schopnost rozvíjejících se trhů vyrovnat se s možnými externími šoky je tak klíčovým faktorem ekonomický růst poháněný z větší části domácí poptávkou, dodávají.

Vedle role domácí poptávky (především růst HDP poháněný soukromou spotřebou, investice do zařízení, dostatečné rezervy nebo flexibilní měnový kurz) jsou dalšími faktory stabilní politické a institucionální prostředí (makroekonomické podmínky se díky tomu zlepšují především v Indii, Indonésii nebo Vietnamu) nebo příznivý demografický vývoj (rostoucí mladá populace charakteristická silnější střední třídou schopnou a ochotnou investovat).

Automobilový průmysl, který je v ČR tradičně jedním z nejsilnějších odvětví (sedmiprocentní podíl na HDP a 20procentní podíl na exportu), má vysoký potenciál také v Maroku. Významným odbytištěm automobilového průmyslu se stává Vietnam, který při nedostatečné domácí nabídce spoléhá na import, a to především po nedávném zrušení celních tarifů pro dovoz automobilových dílů ze zemí sdružení ASEAN.

V případě chemického průmyslu a výroby plastů vedle zvýšené poptávky v rámci ČR, poháněné především automobilovým průmyslem, zaznamenává Atradius podobný vývoj také v Indonésii v souvislosti s rozvíjející se infrastrukturou ve východní části země. Růst dovozu produktů chemického průmyslu očekává také ve Vietnamu.

Nejintenzivnější obchodní vztahy udržují české firmy s Marokem, kam v roce 2016 dosáhl export hodnoty 228 milionů dolarů (zejména v oblasti plastů, kaučuku, papíru, zařízení pro automatické zpracování dat, elektrických kabelů či vozidel) a celkový obrat vzájemného obchodu přes 364 milionů dolarů. K růstu českého vývozu přispívají osobní automobily, dále také elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče, výrobky z pryže a plastových hmot.

Na druhém místě je mezi těmito zeměmi Vietnam, kam export z Česka činil loni 94 milionů dolarů. V českém exportu převládají stroje a dopravní zařízení, které tvoří přes 42 procent celkového vývozu. Mezi perspektivní odvětví se vedle tradičních strojírenských a telekomunikačních zařízení řadí environmentální technologie a zařízení na využívání obnovitelných energetických zdrojů, ale i zemědělské a potravinářské produkty.

Atradius poskytuje pojištění pohledávek, záruky a vymáhání pohledávek ve více než 50 zemích. Pojišťovna patří do skupiny Grupo Catalana Occidente, jednoho z nejvýznamnějších světových hráčů na trhu pojištění pohledávek.