Téměř 79 procent transakcí v místě prodeje v zemích eurozóny se loni uskutečnilo v hotovosti. Na druhém místě s velkým odstupem skončily platby kartou, které měly na celkovém počtu transakcí podíl 19 procent.

Nejvíce se hotovostí platí na Maltě, kde se v hotovosti uskutečnilo 92 procent transakcí. Následují Kypr, Španělsko a Itálie, kde bylo v hotovosti téměř 90 procent transakcí. V Německu, které je největší ekonomikou eurozóny, to bylo až 80 procent. Německo je také jednou ze zemí, kterou znepokojuje rozhodnutí ECB postupně stáhnout z oběhu bankovky v hodnotě 500 euro, což je široce chápáno jako první krok k odklonu od hotovosti, upozornila agentura Reuters.

Nejméně ze zemí eurozóny se hotovost používá v Nizozemsku a Estonsku, kde měla loni na všech transakcích méně než poloviční podíl. Pro srovnání ve Švédsku podle údajů místní centrální banky Riksbank bylo v obchodech uskutečněno v hotovosti pouze 15 procent plateb.

Průměrný spotřebitel v eurozóně má v peněžence 65 eur (téměř 1700 Kč). Nejvíce nosí u sebe Němci, a to 103 eura. Jen o euro méně nosí obyvatelé Lucemburska a Rakušané 89 eur. Naopak nejméně mají v peněženkách Portugalci (29 eur), Francouzi (32 eur) a Lotyši (41 eur), upozornila DPA.

ECB se domnívá, že situaci by mohly změnit bezkontaktní platby. Počet transakcí pomocí pouhého přiložení karty nebo telefonu k platebnímu terminálu, často bez nutnosti zadávat kód PIN, rapidně roste. Nicméně bezkontaktní platby mají na celkovém počtu transakcí stále velmi malý podíl.