Česká pojišťovna za tři čtvrtletí odhalila pojistné podvody za 315 milionů korun. V meziročním srovnání je to sice o 90 milionů korun méně, ale z dlouhodobého hlediska objem odhalených pojistných podvodů roste, řekla ČTK mluvčí ČP Ivana Buriánková. Nejvíce podvodů bylo podle ní odhaleno v Praze, naopak nejlépe na tom byl kraj Zlínský.

Allianz se od ledna do konce října zabývala 1675 podezřelými případy pojistných událostí v hodnotě téměř 272 milionů korun. Prošetřovaných případů sice meziročně značně ubylo, ale finančně je tento rok srovnatelný s loňským. Nepoměr souvisí s aktuálním trendem nadhodnocování škod podvodníky.

"Začínáme se častěji než dříve setkávat s klasickými podvody, které spočívají v navyšování škod klienty, a to jak právnickými subjekty, tak jednotlivci. K nějaké škodě tedy obvykle opravdu dojde, ale klienti se ji snaží uměle navýšit, třeba tím, že nahlásí více ukradených či poškozených věcí. Podobnou logiku sledujeme letos ve zvýšené míře v podstatě u všech typů škod, na autech, zdraví, v majetku i průmyslu," uvedl Michal Vlk z Allianz.

Kooperativa prověřovala přes 950 podezřelých pojistných událostí. Pojistný podvod prokázala v 644 případech v hodnotě téměř 130 milionů korun, uvedl vedoucí bezpečnostního odboru Vojtěch Stavný. Za stejné období 2016 to bylo 674 prokázaných podvodů za 148 milionů Kč. "Pokles jsme zaznamenali zejména u podvodů v životním a rizikovém pojištění. V loňském roce jich naši specialisté prokázali přes 420, a to zejména díky odhalení činnosti větší organizované skupiny, letos to je 271 případů," dodal.

Počty podvodů i hodnota poprvé vykázaly klesl i u České podnikatelské pojišťovny. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2016, kdy prokázala 540 podvodů v objemu 30 milionů Kč, vykazují letošní statistiky 315 prokázaných podvodů za 21 milionů.

Generali zaznamenala 66 odhalených případů za 86 milionů korun, proti 39 případům za 32 milionů před rokem. "Jednoznačně můžeme říci, že letošnímu roku dominuje odhalování podvodného jednání u podnikatelského pojištění, a to dosud za 38,5 milionu korun. Pro tyto případy je typické, že jde obvykle o vyšší škody. Zdá se, že ani dobrá kondice české ekonomiky neodrazuje firmy od snah v kontaktu s pojišťovnou podvádět," uvedl mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody, maximální je desetiletý trest odnětí svobody.