Blansko má ceny platné od roku 2009, informoval ČTK vedoucí oddělení komunální údržby radnice Milan Vítek. "Za pronájem pozemku je 15 korun za metr čtvereční a 20 korun za metr čtvereční je za hřbitovní služby," uvedl Vítek. Podle něj je jeden hřbitov v Blansku, další v části Klepačov a třetí v blízkých Lažánkách. Dohromady nabízejí 3100 míst, kolumbária pro uložení uren nemají. "V současnosti je kapacita dostačující, v budoucnu však bude potřeba řešit. Máme asi deset neplatičů, které písemně upozorňujeme, a většinou nám dluh zaplatí," dodal Vítek.

Brno má za metr čtvereční poplatek 50 korun u klasických hrobů, 80 korun chce za urnové hroby a 100 korun za hrobky. Nájem se sjednává na desetileté období. Po něm správce pohřebiště zasílá nájemcům výzvu k prodloužení. Pokud lidé nájem neuhradí, místo se po čase nabídne někomu jinému. "Těchto případů je asi 400 ročně," řekla Radka Loukotová z tiskového oddělení magistrátu. Brno má 11 hřbitovů s 80.000 míst, nejvíce jich je na Ústředním hřbitově. Některé nabízejí i kolumbária, je jich přes 2700. Jeho pronájem stojí od 1500 do 3000 na deset let. Podle Loukotové je míst dostatek a další vzniknou na hřbitově v Líšni.

V Hodoníně lidé platí ročně za metr čtvereční 51,55 koruny za hrob a za kolumbárium 150 korun za rok. Smlouvy se uzavírají na desetiletá období. "Hodonín má ve správě jeden hřbitov, kde je asi 6000 míst a 250 kolumbárií. Kapacity jsou dostatečné, město má ale v záloze možnost rozšíření na travnaté ploše," řekl ČTK mluvčí radnice Josef Horníček.

Čtyři hřbitovy jsou v Břeclavi, kde je asi 4430 hrobových a urnových míst. Podle mluvčího radnice Jiřího Holobrádka stojí metr čtvereční 58 korun. Cena zahrnuje nájem i služby, jako svoz odpadu, sekání trávy nebo ořez stromů. "Míst je nedostatek, a proto radnice koná kroky pro rozšíření jejich počtu," dodal Holobrádek.

Devět hřbitovů s 6000 místy má Znojmo. U jednohrobu vychází cena za metr čtvereční ročně na 78 korun. "Zahrnuje i poplatek za údržbu společných prostor, spotřebu energie, zametání, posyp a podobně," uvedla mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková. Jednohrob tak vychází v průměru na pět let na tisícikorunu. Neplatiče město vyvěšuje na úřední desce, ročně je jich asi desítka. Hřbitovy mají volná místa. Jednohrob zhruba za 1000 až 2000 korun vychází ve Vyškově, avšak platba je na deset let. Město má tři hřbitovy, doplnil mluvčí vyškovské radnice Michal Kočí.