V Dukovanech technici poprvé nasadili třetí prototyp poloautomatického zařízení BETA 01 k odstranění řas a mechanických nečistot. "Práci, kterou by prováděly desítky lidí ze závěsných plošin ve výškách mezi 20 až 125 metry po dobu jednoho měsíce, zvládne toto zařízení za týden. Vedle časové úspory je tento způsob bezpečnější pro obsluhu a vykazuje velmi dobré výsledky," uvedl ředitel divize Jaderná energetika Bohdan Zronek.

Konstrukce připomíná pavouka, který má tři rotační talíře s tryskami. Do nich je prostřednictvím vysokotlakých hadic přiváděna voda o tlaku 600 až 800 barů. Pavouk je zavěšený na dvou ocelových lanech o průměru šest milimetrů. Přesun po ploše zajišťují čtyři elektromotory a dva navijáky. Při práci se zařízení pohybuje rychlostí pět až 12 metrů za minutu. Přístroj ovládá pouze jeden člověk ze země, dva horolezci kontrolují chod zařízení z koruny věže.

Každý ušetřený den je podle Bezděka kvůli velkému vlivu počasí na průběh prací velmi významný. Před nanesením speciální ochrany proti UV záření musí pracovníci ještě ručně odstranit nesourodé betonové části, ošetřit ocelové armatury pláště, nanést novou vrstvu speciální směsi a na závěr opatřit nátěrem šedé barvy.

Na chladicí věži číslo sedm se zhruba 50 lidí z firmy specializované na výškové práce pohybuje nepřetržitě, tedy i v noci, již od března. Vnitřní část věže bude hotova v září. Celá chladicí věž bude opět uvedena do provozu na konci roku. Náklady na opravu věže jsou vyčísleny na několik desítek milionů korun.

Chladicí věže slouží elektrárně od zahájení provozu v roce 1985 k odvedení zbytkového tepla, které nelze dále využít. U paty měří v průměru 90 metrů, v nejužší části 56 metrů a v horní části 60 metrů. V elektrárně se k chlazení používá osm těchto věží, které byly loni doplněny o dvě nové seizmicky odolné ventilátorové věže.