Největší investici v hodnotě 2,66 miliardy korun bude dělat společnost Karsit Automotive z Jaroměře na Náchodsku. Její projekt rozšíření výroby je vůbec největší investičním projektem, který v ČR dostal v prvním povolení schválenou pobídku. Karsit Automotive podle sdělení CzechInvestu hodlá vytvořit 230 pracovních míst, sleva na dani z příjmu by měla činit až 502 milionů korun.

Firma z uskupení Karsit Group podnikatele Františka Řípy chce podle informací ČTK v dvanáctihektarové průmyslové zóně Zboží ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku vybudovat továrnu pro lisování autodílů. O koupi zóny loni firma podepsala smlouvu s městem. Hlavním odběratelem dílů z nové továrny Karsitu má být koncern Volkswagen, u nějž Karsit v roce 2016 získal zakázku, která mu má v následujících sedmi letech pomoci zvednout roční výkony téměř o jednu miliardu korun.

Potravinářská firma FrostFood, která v Rokytnici v Orlických horách vyrábí mraženou pizzu, by měla investovat 440 milionů korun a vytvořit 20 nových pracovních míst. Na dani z příjmu by mohla ušetřit až 154 milionů korun. Pizzu podnik zejména dodává pod privátními značkami obchodním řetězcům. Pod vlastní značkou Don Peppe kromě pizz firma dělá zmrazená hotová jídla, a to především ovocné knedlíky, taštičky a šišky.

Třetím investorem se schválenou investiční pobídkou je výrobce pivních výčepních chladicích zařízení LINDR.CZ ze Sadové na Královéhradecku. Investice firmy LINDR.CZ by měla dosáhnout 193 milionů korun, vzniknout má 20 pracovních pozic. Sleva na dani z příjmu by měla činit až 68 milionů korun.

Největší investici v kraji nyní uskutečňuje automobilka Škoda Auto v závodě v Kvasinách na Rychnovsku. V březnu automobilka oznámila, že do Kvasin investuje za období od roku 2015 do konce letošního roku téměř 12 miliard korun. Investice Škody není zprostředkována CzechInvestem a nemá žádnou státní pobídku.

Příslib investiční pobídky od státu získalo letos v prvním pololetí v Česku 42 projektů za 26,6 miliardy korun. Celková výše pobídek by měla přesáhnout šest miliard korun. Vzniknout by díky tomu mělo podle CzechInvestu 4767 nových pracovních míst. Celkové počty dojednaných investic v ČR, tedy včetně těch, u kterých společnosti nepožádaly o investiční pobídky, zveřejní agentura později.