Nejvyšší pobídku, až 319 milionů korun, má obdržet dřevozpracující firma Pfeifer Holz z Trhanova na Domažlicku. Rakouská skupina, která má velký závod také v Chanovicích na Klatovsku, plánuje investovat do rozvoje podniku 1,276 miliardy korun a má vytvořit 131 nových míst. Výrobce akustických a tepelných řešení pro automobilový průmysl Autoneum CZ chce investovat do rozšíření produkce na Tachovsku a Ústí nad Orlicí celkem 619 milionů korun a dostal příslib pobídky až 155 milionů korun. V obou místech svého působení v ČR chce podnik, který má sídlo ve Švýcarsku, přijmout až 160 nových pracovníků.

Domažlický AZ-CZECH, producent forem, kontejnerů a dalších komponentů pro výrobu pneumatik Continental, by měl od státu dostat 98 milionů Kč na investici ve výši 391 milionů korun, která dá práci až 205 novým lidem. Výrobce manipulačních strojů a zařízení KION Supply Chain Solution Czech má na Tachovsku vytvořit 208 nových pracovních míst. Německá skupina KION Group tam chce investovat 161 milionů korun, od státu by na to měla dostat čtvrtinu.

Celkové počty dojednaných investic v ČR, tedy včetně těch, u nichž společnosti nepožádaly o investiční pobídky, zveřejní agentura později.

V předchozích letech pobídky směřovaly na investice hlavně do strukturálně postižených regionů. Nyní, kdy je nezaměstnanost v ČR na dosud nejnižší úrovni, už podle agentury není třeba, aby pobídky podporovaly vznik nových pracovních míst. "Soustředíme se teď na to, aby do Česka přicházely hlavně takové investice, které zvyšují přidanou hodnotu a technologickou úroveň. Na ty by se měly investiční pobídky více zaměřit," uvedl generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

Příslib investiční pobídky od státu získalo loni 72 projektů investorů, celková výše pobídek dosáhla 12,5 miliardy Kč. Celkem české i zahraniční podniky loni plánovaly investovat v Česku více než 64 miliard Kč, nejvíce firmy z Nizozemska, Německa, Rakouska a USA.

Od července 2014 je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory v českých regionech snížena ze 40 na 25 procent. Pobídky jsou formou veřejné podpory, která slouží k motivaci zahraničních i tuzemských firem investovat do nových závodů nebo modernizace současných.