"Co možná nejrychleji se snažíme vracet peníze nebo nabízíme nové linky klientům, jejichž lety byly zrušeny, nebo těm, kteří měli odcestovat v neděli a pondělí a už nechtějí využít letiště Heathrow a Gatwick," uvedl podle BBC mluvčí British Airways.

Cestujícím aerolinky doporučují, aby před cestou na letiště zkontrolovali svůj let na stránkách www.ba.com, nebo na stránkách letišť Heathrow a Gatwick.

Šéf aerolinek Alex Cruz dnes odpoledne uvedl, že mnoho počítačových systémů už funguje, cestující ale musejí stále počítat s rušením letů a zpožděním. Na letišti Gatwick je podle něj provoz systémů "téměř plně" obnoven, z Heathrow by dnes letecká společnost chtěla vypravit všechny naplánované dálkové lety. U letů na kratší vzdálenosti ale stále bude docházet k rušení, uvedl Cruz.

Kvůli přeplněnosti terminálu pět na Heathrow nebudou podle Cruze cestující vpuštěni dříve než 90 minut před odletem svého spoje. Pasažéři, kteří se dnes rozhodnou nikam neletět, si budou moci letenky přerezervovat na termíny až do konce listopadu, nebo dostanou zpět plnou cenu letenek, dodal Cruz.

Podle serveru BBC dnes od 7:00 do 12:00 SELČ mělo z Heathrow a Gatwicku odletět 143 spojů British Airways. Z Heathrow v té době odletělo 90 spojů a 36 bylo zrušeno, z letiště Gatwick odletěly často se zpožděním všechny spoje kromě jediného do Amsterdamu.

Kvůli výpadku počítačových systémů BA bylo již v sobotu zrušeno množství letů této společnosti na letištích Heathrow a Gatwick. Opatření způsobilo na obou letištích chaos kvůli tisícům cestujících tlačících se v odbavovacích halách.

Společnost později uvedla, že nemá důkazy o tom, že by výpadek byl zaviněn kybernetickým útokem. Problém se podle Cruze týkal energetického zdroje.

Podle webu Letiště Václava Havla byly sobotní večerní lety British Airways zrušeny, stejně jako dva dnešní přílety. Zrušen je i jeden spoj British Airways z Prahy na letiště Heathrow s odletem ve 13:40, dvě ranní linky na téže londýnské letiště odletěly.