Banka řídí světově nejpoužívanější dluhopisové indexy pro rozvíjející se trhy a indexy GBI-EM sledují fondy, které mají ve správě kolem 207 miliard dolarů (5,3 bilionu Kč).

České korunové dluhopisy vstoupí do indexů GBI-EM od 28. dubna s váhou 3,3 procenta. V odpovídajícím poměru se pak sníží váhy dluhopisů Polska, Turecka a Jihoafrické republiky, uvedla banka.

V dalších měsících by tento krok měl podle JPMorgan přitáhnout do nákupů českých obligací dodatečné tři až čtyři miliardy dolarů. Odchod českých dluhopisů z indexů pro rozvinuté trhy naproti tomu "žádný výraznější odliv" peněz od českých bondů znamenat nebude, protože tyto cenné papíry měly v těchto indexech váhu jen 0,17 procenta.

Zájem o české dluhopisy v posledních měsících výrazně vzrostl. Rostoucí inflace posílila očekávání, že Česká národní banka se blíží ukončení devizových intervencí, které od roku 2013 držely kurz koruny kolem 27 Kč za euro. JPMorgan a další banky a analytici obecně soudí, že po ukončení intervencí by koruna mohla postupně zpevňovat.