"Nespěcháme s další expanzí, potřebujeme se nejdříve ujistit, že jsme opravdu profitabilní," uvedl Olša. Podle něj počet zákazníků roste meziročně o 15 procent a tržby o 27 procent. Iceland zvažuje nové prodejny jak v Praze tak v dalších velkých tuzemských městech, mimo nákupní centra. Průměrná plocha nových prodejen je kolem 400 metrů čtverečních.

Konkurence zavedených obchodních řetězců se firma nebojí. "Rosteme částečně na jejich úkor. Všechny prodejny jsou vedle některého významného řetězce, ale není to záměr," dodal manažer.

Vývoj kurzu libry v poslední době je pro firmu pozitivní. Od listopadu 2015 kurz britské měny ke koruně oslabil z 38,60 na současných 31,80 Kč. Brexit plány britské firmy v Česku nijak neovlivnil. "Dovézt zboží ze zahraničí je, kupodivu i v rámci EU, poměrně složité a přestože jsme v jedné unii tak překonáváme celou řadu bariér. A v tomhle směru vlastně i případný odchod (Británie), ani nemusí být tak velkou změnou," dodal Olša.

Iceland má v Británii 850 prodejen. Na český trh vstoupil řetězec v roce 2014. Společnost založil v roce 1970 ve Velké Británii Malcolm Walker.

Tomáš Medek mal