Kraj vyzval dopravce, aby doplnili podklady, na základě kterých bude vypočítáno zvýšení mezd šoférů. V kraji 55.000 cestujících denně převáží autobusy čtyř dopravců, tři z nich se shodují na tom, že růst mezd nejsou schopni hradit.

Ústecký kraj odhadl, že zvýšení platů by přišlo zhruba na 75 milionů korun. Peníze v rozpočtu kraj podle radního pro dopravu Jaroslava Komínka (KSČM) má a nyní našel způsob, jak je předat dopravcům. Zákonnost postupu si chce nechat potvrdit antimonopolním úřadem.

V úterý se s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) setká spolu s dalšími hejtmany také ústecký hejtman Oldřich Bubeníček. Podobný problém jako Ústecký kraj řeší i další kraje.

Aktuální hrubá mzda řidičů je podle odborářů ze společnosti BusLine průměrně 21.000 korun. Řidiči by si měli polepšit zhruba o třetinu, přibližně o 7800 korun měsíčně. Podle dohody vlády a odborů se hodinová mzda má zvýšit od ledna z nynějších 71,60 Kč na 98,10 Kč a příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 na 88,20 Kč na hodinu. Zvýšit a zavést se mají i další příplatky.