Společnost Vítkovice Power Engineering získala v minulosti zakázku na výstavbu tepelné elektrárny v Turecku. Investici turecké společnosti pokryl úvěr, který poskytla rovněž státní Česká exportní banka. Ta jej nechala pojistit právě u EGAP. VPE se zavázaly k tomu, že přijmou odpovědnost, pokud zakázka nebude uskutečněna jejich vinou. EGAP zatím kvůli problémům se zakázkou nic platit nemusela. K insolvenčnímu řízení se přihlásila pro případ, kdyby pojistné plnění nastalo.

"Pohledávka byla přihlášena v celkové výši 18,6 miliardy korun a je vázána na splnění několika odkládacích podmínek. Pokud dojde k naplnění všech odkládacích podmínek, může být konečná výše pohledávky ještě podstatně snížena podle skutečného vývoje situace," uvedla Hikelová a dodala, že společnost nyní nemůže poskytovat žádné další informace.

Zástupci Vítkovic oprávněnost pohledávky zpochybňují. Mluvčí Eva Kijonková ČTK řekla, že v tuto chvíli není jasné, zda uplatněná pohledávka bude v insolvenčním řízení uznána. "EGAP si sice přihlásil pohledávku za Vítkovicemi Power Engineering, ale realita je taková, ze Česká exportní banka půjčila zdroje na elektrárnu tureckému investorovi. Tento úvěr si nechala pojistit u EGAP. Přerušení projektu následně jednoznačně nebylo způsobeno Vítkovicemi Power Engineering," řekla.

Problémy tepelné elektrárny, která dosud plně nefunguje, podle ní způsobily dva faktory. Jednak turecká strana dodávala do elektrárny špatné uhlí, na což podle Kijonkové firma údajně opakovaně upozorňovala. Svou roli pak podle mluvčí Kijonkové sehrál i nedávný neúspěšný puč v Turecku. "Ve společnosti Adularya byla ustavena státní správa a nové vedení. VPE vyvíjí maximální snahu o obnovení vztahů a dosažení shody s těmito novými zástupci investora a nalezení dohody na podmínkách dokončení elektrárny v situaci, kdy přerušení projektu jednoznačně nebylo způsobeno vinou VPE," uvedla Kijonková.

Do úpadku ostravský krajský soud VPE poslal 25. srpna. Soud jmenoval insolvenčním správcem Davida Vandrovce. Přezkumné jednání a schůze věřitelů se budou konat 29., respektive 30. listopadu v Domě kultury města Ostravy. Insolvenční návrh podala brněnská společnost Wetag, později i představenstvo samotné krachující firmy. Vítkovice Power Engineering zaměstnávají 1200 lidí. Firma eviduje přes 720 věřitelů.