Zdroj uvedl, že dohoda bude zřejmě oznámena během několika dní a konečná částka může být mírně odlišná. Žádná z obou stran to agentuře Reuters nekomentovala.

V polovině září se objevily informace, že Američané po největší německé bance požadují za urovnání případu až 14 miliard dolarů. Suma, která se blíží tržní hodnotě banky, rozvířila obavy investorů o budoucí zdraví Deutsche Bank a rostoucí strach na trhu srážel tento týden akcie banky na rekordní minima. Začaly se objevovat dohady, že požadavek Washingtonu by mohl vyvolat v Evropě vážnou finanční krizi, podobnou té z konce minulého desetiletí, která zasáhla celý svět.

Americká vláda nabízí Deutsche Bank urovnat za miliardy dolarů obvinění z údajně nekalých praktik na trhu hypotečních cenných papírů v polovině minulého desetiletí. Sumy v řádu miliard dolarů Washington takto získal už od některých velkých amerických bank. Deutsche Bank částku 14 miliard dolarů zaplatit odmítla a s vládou dál jedná.

Od zprávy o požadavku vysokého vyrovnání v USA v polovině září spadla tržní hodnota Deutsche Bank zhruba o čtvrtinu. Od počátku roku její akcie ztrácejí asi 55 procent.

Ve čtvrtek se objevily zprávy, že některé hedgeové fondy ruší s Deutsche Bank obchody, protože banka pro ně začala být rizikovou protistranou. Akcie banky na to dnes reagovaly propadem až pod deset eur, odpoledne ale začaly zpevňovat díky ujištění šéfa banky o dobré finanční situaci podniku. Následně akcie prudce vzrostly po zprávách, že Spojené státy po bance požadují mnohem nižší částku.

Akcie banky na frankfurtské burze uzavřely dnešní obchodování vzestupem o více než šest procent. Cenné papíry Deutsche Bank obchodované v New Yorku vykazovaly nárůst až o 14 procent, protože musely mazat ztráty ze čtvrtečního večera.

Německá vláda dala najevo, že s finanční pomocí bance nepočítá. Deutsche Bank je vysoce vystavena rizikovým investicím, zvláště na trzích s deriváty, a má významné obchodní vztahy se všemi velkými globálními finančními společnostmi. Mezinárodní měnový fond (MMF) ji letos označil za větší potenciální zdroj rizika pro světový finanční systém než ostatní globální banky.