Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Vláda projednala regulaci trhu s kryptoaktivy či peníze pro hasiče a policisty

Aktualizováno -
17. dubna 2024
17:45
Autor: ČTK - 
17. dubna 2024
08:06

Vláda dnes schválila zákon o digitálních financích, který nastavuje regulaci trhu s kryptoaktivy a dává pravomoc dohlížet nad ním České národní bance (ČNB). Po jednání kabinetu to oznámil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle ministerstva financí zákon pomůže k ochraně spotřebitelů v této části finančního trhu. Zákon nyní posoudí Parlament. Jednání dnes probíhalo bez Petra Fialy, který je po návratu z USA v Bruselu. 

„Lidé do kryptoaktiv často investují nemalé peníze a přitom pro tyto produkty dosud nebyla žádná speciální legislativa. Návrh zákona umožní nastavit ochranu spotřebitelů i v této oblasti a současně zvýší stabilitu finančního prostředí a zajistí férové zázemí pro poskytovatele kryptoaktiv,“ uvedl v tiskové zprávě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Rakušan novinářům řekl, že vláda chce zákonem reagovat na moderní trendy ve finančnictví.

Ministerstvo financí návrh zákona předložilo v souvislosti s očekávaným nabytím účinnosti evropského nařízení označovaného zkratkou MiCA. Nařízení je zatím nejpřísnější mezinárodní standard pro obchodování na trhu s virtuálními aktivy. Zprostředkovatelé se budou muset v EU registrovat a budou muset shromažďovat údaje o prodávajících a kupujících, což má zabránit praní špinavých peněz či zkomplikovat obcházení unijních sankcí. Úřady také díky normě budou moci získat přístup k některým údajům z transakcí.

Vláda rovněž projednala peníze pro hasiče a policisty, kteří působili nebo budou působit na významných sportovních akcích v Česku. Na dohlížení na světový šampionát v biatlonu, který se konal v Novém Městě na Moravě v polovině února, bylo určeno 220 policistů včetně kriminalistů. Hokejové mistrovství světa se uskuteční v Praze a v Ostravě od 10. do 26. května. 

Ministři přijali usnesení o tom, že finanční prostředky na Mistrovství světa v hokeji a veškerá bezpečnostní opatření budou uvolněna. Sumu ale nespecifikovala.

Výrobci a dovozci stavebních materiálů budou muset připojit k výrobku informace o jeho vlastnostech, složení či technických požadavcích. Předpokládá to nařízení, které dnes schválila vláda a které postihuje výrobky, na něž se nevztahují standardy nastavené evropskými směrnicemi. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) novinářům řekl, že schválená úprava usnadní projektování staveb a dá jistotu, že používané materiály splňují všechny požadavky na kvalitu.

Výrobky splňující technické požadavky budou označené českou značkou shody CCZ, podobně jako jsou výrobky splňující evropské požadavky označovány značkou CE. Podle Síkely se tím zvýší transparentnost výrobků na českém trhu. „Zjednoduší to život stavebním projektantům, kteří budou mít k dispozici stejně věrohodné informace o vlastnostech výrobků,“ dodal ministr.

Na to, že jsou na trhu stavebniny bez potřebné dokumentace, si v minulém roce stěžovala například Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). Problém pro ni nebyl ani tak s tím, že by nepopsané stavebniny mohly být nekvalitní, absence uvedených vlastností ale podle komory komplikuje práci projektantům, kteří si potřebují stavbu pečlivě vyměřit a vypočítat.

Video  Fiala v Hudsonově institutu: Česko už není země, ze které se utíká  - Blesk: Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 17. dubna 2024 18:42 )

Rakušan zase perlí 🙈

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa