Obě nehody se staly kolem poledne, usmrcený i zraněný muž pracovali pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Kolize vyšetřuje policie i odbor bezpečnosti ŘSD.

Na D1 mezi Mankovicemi a Hladkými Životicemi na Novojičínsku narazil kamion do dodávky, v níž byl muž sbírající kužely. "Při střetu došlo k vražení zabezpečovacího zařízení do zadní části tažného vozu, který měl bohužel za následek usmrcení našeho pracovníka," uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa. Nehoda zastavila na D1 provoz ve směru na Ostravu.

Na D5 u Rokycan ve směru na Plzeň narazilo nákladní auto také do vozidla ŘSD. Zlomenou nohu má řidič dodávky, jejíž signalizační přívěs upozorňoval na uzavírku blikající šipkou. Tato souprava stála v uzavřeném pomalém pruhu, zezadu do ní podle policie narazil kamion s cisternou na beton řízený padesátiletým řidičem. Zraněného třiapadesátiletého pracovníka údržby silnic převezl vrtulník při vědomí na urgentní příjem fakultní nemocnice v Plzni. Kamion se převrátil a kvůli nehodě se uzavřely oba jízdní pruhy ve směru na Plzeň a levý pruh ve směru na Prahu.

Místopředseda Odborového svazu DOSIA uvedl, že smrtelné nehody pracovníků údržby se na silnicích v poslední době vracejí zhruba po dvou letech. "Pracovních úrazů je ale mnoho. Bezohlednost řidičů je velká," řekl Čup ČTK. Silničáři proto podle něj vzhledem k podobným nehodám mají už řadu let zvláštní příplatky za nebezpečnou práci.

Z dostupných informací vyplývá, že na plzeňské dálnici D5 srazilo nákladní auto silničáře v říjnu 2014. Muž, který na dálnici nedaleko Prahy čistil kanálové svody, na místě zemřel. Počátkem srpna 2012 osobní auto srazilo a usmrtilo šestapadesátiletého silničáře na hlavním tahu z Prahy do Karlových Varů u Lubence na Lounsku. Pracovník správy a údržby dálnic zemřel i v březnu 2012 na dálnici D1 u Vyškova poté, co kamion narazil do vozidla údržby, které stálo na krajnici kvůli odklízení mobilního dopravního značení.