"Zhruba polovina peněz šla do Plzeňského a druhá do Jihočeského kraje," dodal. Z nového evropského programu IROP do roku 2022 už podle něj nedostanou cestovní ruch a regionální památky nic. Podpořeny budou jen památky se statusem národní a UNESCO.

Nejvíce peněz z ROP Jihozápad mířilo do infrastruktury cestovního ruchu, konkrétně na 222 projektů šlo přes 2,2 miliardy Kč. Například do zoo v Plzni a Hluboké, na cyklistické stezky Písek-Smrkovice, otavskou stezku v Sušici, sportovně rekreační centra v Přešticích a Vyšším Brodu, koupaliště a bazény v Husinci a Kralovicích, muzea v Týně nad Vltavou a Dešenicích, turistické rozhledny v Děbolíně a Sedle.

Unikátním projektem byla revitalizace vodáckého areálu Lídy Polesné na Českobudějovicku za více než 25 milionů korun, kde našli zázemí kajakáři a milovníci divoké vody. "Je využíván celoročně tisícovkami turistů a sportovců z Čech i zahraničí," řekl Karel Hron, který je pověřen vedením úřadu regionální rady. Dalším významným projektem je plzeňský Dům pohádek, který vznikl v roce 2011 s dotací přes 25 milionů Kč. "Je multifunkčním areálem s pohádkovou tématikou pro děti. Jedinečný produkt cestovního ruchu nemá obdoby v celé ČR," dodal.

ROP Jihozápad dále podpořil 82 projektů obnovy památek a využití kulturního dědictví téměř za miliardu korun. Například hrad a zámek ve Strakonicích a v Boru, historické hřbitovy v Albrechticích nad Vltavou a v Nýrsku, kostely v Chudenicích, Dobré Vodě u Nových Hradů, historické mosty v Českém Krumlově a Lenoře, výstavní prostory v Jindřichově Hradci a zahrady na zámku Zbiroh. Přes 22 milionů korun získal v roce 2011 Tábor na první etapu odpočinkové zóny Jordán. Dalších více než 13 milionů korun pak o rok později obec Nečtiny na rekonstrukci zájezdního hostince na regionální muzeum a informační centrum.

Na 40 projektů služeb, marketingu a produktů šlo 133 milionů Kč, třeba na Jihočeské rybářské slavnosti, balíček Hrady, zámky a tvrze Plzeňského kraje, jak je neznáte a na Stezky zdraví v Plzeňském kraji pro pohybové aktivity a terapeutická cvičení v přírodě.