"Rezignace generálního ředitele se může u takto velké instituce projevit nestabilitou a nejistotou zaměstnanců ohledně dalšího vývoje. Ačkoliv prozatímní zástupce (náměstek René) Zavoral má zkušenosti z vedení instituce, je nezbytné, aby proběhla co nejdříve volba nového ředitele s plným mandátem," domnívá se mediální odborník Tomáš Trampota. Do té doby podle něj bude mít výraznější vliv na řízení Rada ČRo. Instituce by se také mohla zprostředkovaně dostat pod silnější politický vliv.

O volbě tzv. prozatímního ředitele bude rada rozhodovat 21. října, generálního ředitele musí poté zvolit do tří měsíců. Podle mediálního odborníka Jana Jiráka jde o "hru s otevřený koncem". "Jestli půjde o zlepšení, bude záležet na tom, jaké osobnosti a jaké představy o postavení a službě rozhlasu do této hry vstoupí," uvedl. Samotná rezignace podle něj v poslední fázi znamenala logický krok. "To napětí eskalovalo do podoby, kdy se to dalo očekávat. A řešení zvolené ředitelem Duhanem bylo lepší nežli to dál protahovat," poznamenal Jirák.

"Myslím, že je to krok ke zklidnění situace, který může být pro rozhlas užitečný," řekl mediální expert Milan Šmíd. "V tomto případě zřejmě nebude platit Murphyho zákon, že každá změna je k horšímu," podotkl Šmíd.

Generální ředitel Duhan rezignoval k 3. listopadu ze zdravotních důvodů. Učinil tak krátce před tím, než se mimořádně svolaná rada začala zabývat jeho údajným porušením zákona a možným odvoláním. Místopředseda rady Jiří Vejvoda připustil, že Duhan navzdory rezignaci bude mít díky pracovní smlouvě nárok na vyplacení deseti průměrných platů.

"Konkurenční doložka je podle mě nezpochybnitelná, tu dostane," řekl dnes ČTK Vejvoda s tím, že při odvolání pro porušení zákona by na tuto odměnu neměl právo. Konkurenční doložka stanoví, že Duhan deset měsíců po odchodu z rozhlasu nesmí do jiného média, za což náleží částka ve výši deseti mezd včetně odměn. Při měsíčním platu 160.000 spolu s odměnami to jsou celkem zhruba dva miliony korun.

Podle Jiráka vyplacení zmíněné sumy záleží na nastavení pracovněprávní smlouvy a rada se těžko může zachovat jinak. "Konkurenční doložka je u takovýchto pozic běžná a chrání proti případnému zneužití strategických informací konkurencí. Vzhledem k její výši a velikosti řízené instituce mě překvapuje, pokud se týká jen rádií a nikoliv dalších vysílacích médií a mediálních agentur," doplnil Trampota

Podle Vejvody z Rady ČRo zatím není rozhodnuto o případných dalších penězích pro odcházejícího šéfa. "Druhá věc je odměna za uplynulé období. Nechci předjímat, ale to zřejmě narazí... O tom budeme jednat," řekl Vejvoda. Rada podle něj při zvažování zohlední mimo jiné poslední podezření na porušení zákona při zaměstnávání syna Andreje v rozhlasu i události kolem prodeje zámku v Přerově nad Labem.