Zahraniční zakázky německých průmyslových podniků se v srpnu snížily o 1,2 procenta, protože propad o 3,7 procenta mimo eurozónu převážil nad nárůstem o 2,5 procenta v eurozóně. Domácí objednávky se snížily o 2,6 procenta, vyplývá z údajů ministerstva.

Slábnoucí hospodářská expanze v Číně a dalších rozvíjejících se zemích by mohla zasáhnout německý export, který byl ve druhém čtvrtletí hlavním motorem růstu německé ekonomiky. Německý vývoz by navíc podle ekonomů mohl poškodit skandál kolem falšování údajů o emisích automobilkou Volkswagen.

Spolkový statistický úřad koncem srpna potvrdil, že růst německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí díky příznivému vývoji zahraničního obchodu zrychlil na 0,4 procenta po vzestupu o 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých podniků.

Slábnoucí poptávku po německém zboží v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích podle agentury Reuters doposud pomáhal německým firmám kompenzovat růst prodeje ve Spojených státech a hospodářské oživení v některých členských zemích eurozóny. Německá vláda letos nadále počítá se zrychlením růstu domácí ekonomiky na 1,8 procenta z loňských 1,6 procenta.