"Prodej je na vzestupu jednak kvůli konci krize a jednak kvůli obměně nástrojů ve školách kdy staré modely nahrazují novými, které mají zabudované nové technologie jako USB, SC Card, propojení na net," uvedl jednatel internetového obchodu Muzikant.cz Pavel Vantuch. Poměr prodejů elektronických a klasických pian je podle něj 95:5.

Podle marketingového manažera obchodu Kytary.cz Filipa Černého v posledních letech stoupají především prodeje v segmentu levnějších digitálních pian. "Je to zejména díky výrobcům, kteří vyplnili díru na trhu a umí vyrábět kvalitní, ale levnější nástroje. Dlouhodobě je největší zájem o nástroje v cenové hladině 20.000 až 40.000 korun," uvedl Černý.

Typickými zákazníky u tohoto zboží jsou zejména rodiče a školy. Podle Vantucha je v prodejích hudebních nástrojů v ČR tradičně nejsilnější obor kytar a veškerých strunných nástrojů, jde cca o 35-40 procent. "Piána a klávesy obecně pak jsou druhá nejsilnější komodita, potom jsou aparatury, bicí, a na chvostu klasické nástroje jako dechy a smyčce," uvedl Vantuch.

Podle údajů srovnávače cen Heureka.cz nabízí hudební nástroje na internetu víc než stovka internetových obchodů. Klasická piana jsou však sortimentem, který má v nabídce jen několik specializovaných e-shopů. Ceny klasických pian se pohybují v řadech i několika set tisíc korun.

"Rozšířenějším, a v rámci hudebních nástrojů velmi oblíbeným sortimentem, jsou keyboardy. Jejich průměrná cena na internetu se pohybuje v řádech jednotek tisíc korun, i když nejsou výjimkou i modely za desítky tisíc," uvedla obsahová manažerka Heureka.cz Alexandra Čermáková. Tradičně nejvyšší podle ní bývají prodeje keyboardů hlavně před Vánoci, i když nárůst zájmu není tak dramatický jako v případě ostatního sortimentu.

Podle Šárky Jakoubkové z internetového obchodu Alza.cz se mezi desítkou nejprodávanějších klávesových nástrojů stále častěji objevují mobilní klaviatury. Nejprodávanějším model neváží ani půl kilogramu a měří méně než 33 cm, takže se snadno vejde do batohu nebo brašny na notebook. Řada z nich umožňuje propojení na mobilní telefon či tablet.

Z největších e-shopů zařadil piana nedávno do své nabídky Mall.cz. "V této kategorii vedou přenosná piana nad nepřenosnými zhruba v poměru 3:2. Průměrná cena nepřenosných pian se pohybuje nad 15.000 a je meziročně stabilní. U přenosných pian je průměrná cena letos cca 10.000 Kč, což je o čtvrtinu více než loni," uvedla mluvčí obchodu Michala Gregorová.

mdk mal