"V prvním kole vyhlašujeme 15 výzev na 15,3 miliardy korun. Příjem žádostí začne v pondělí 1. června v poledne prostřednictvím aplikace ISKP MS 2014+," prohlásil Mládek a dodal, že další výzvy budou brzo následovat.

Ministr se neobává ani případných problémů, které by mohly v souvislosti s novou aplikací nastat. "Jsme první, kdo to bude zkoušet. My zjistíme, zda tam nejsou chyby. Pevně doufáme, že nebudou velké a že porodní bolesti budou jen malé," podotkl Mládek s poukazem na spory provázející nový monitorovací systém.

Nejvíce peněz, shodně čtyři miliardy korun, jsou připraveny na inovační projekty a úspory energií v budovách. Další dvě miliardy mají jít na podporu výzkumu ve firmách, stejně peněz je připraveno na regeneraci a opětovné využití takzvaných brownfieldů a 1,5 miliardy korun na ICT technologie.

Od pondělí bude možné podávat takzvané rezervační žádosti, příjem plných žádostí bude možný až od září. "Registrační žádosti jsou důležité k tomu, když žadatel následně uspěje při vyhodnocení projektu, tak výdaje od data zaregistrování se můžou proplatit z evropských fondů," vysvětlil smysl registračních žádostí náměstek ministra Tomáš Novotný. Zdůraznil, že žádné výdaje vzniklé před registrací žádosti nepůjou z dotace zaplatit. Zahájit své projekty tak mohou zájemci o dotaci nejdříve v pondělí.

U registračních žádostí nehraje podle Novotného roli rychlost předložení a pořadí. To bude hrát určitou roli až při podávání plných žádostí letos na podzim, navíc hlavně u takzvaných kontinuálních žádostí. I u nich je však rozhodující kvalita projektu, na kterou při hodnocení připadá 60 bodů ze sta.

"Jde o to, aby žadatelé v prvních hodinách po otevření výzev nehráli o čas, protože to nemá smysl. Na předkládání registračních žádostí jsou tři měsíce.

Další výzvy plánuje MPO vyhlásit v září či říjnu. "Celkově chceme v letošním roce vyhlásit výzvy za přibližně 30 miliard korun," upřesnil náměstek Novotný.

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, které spadá právě pod MPO, byl prvním, který letos na konci dubna Česku schválila Evropská komise. "Díky tomuto investičnímu balíčku budou moci české podniky plně využít svůj investiční potenciál a pokročit ve vývoji nových produktů, a přispět tak ke vzniku pracovních míst a k hospodářskému růstu země," poznamenala k tomu již dříve eurokomisařka pro regionální politiku Corina Cretsuová.

Peníze z tohoto operačního programu mají směřovat hlavně na podporu znalostní ekonomiky. Prioritou má být posílení výzkumu v podnicích a jejich propojení s univerzitními sítěmi.

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.