Zahraniční investoři spustili loni 1199 nových projektů, což bylo o pětinu více než o rok dříve. Výše investic pak stoupla o 18,5 procenta. Díky zahraničním investicím v zemi vzniklo nejméně 16.000 pracovních míst.

"Německo je bezpečným přístavem Evropy a jednou z nejrychleji rostoucích průmyslových zemí," řekl agentuře Reuters ředitel GTAI Achim Hartig. "To je pro investory velmi atraktivní," dodal a upozornil, že Německo, které je největší ekonomikou v Evropě, má rovněž dobrou infrastrukturu, příznivé umístění v "srdci" Evropy a bonusem je rovněž kvalifikovaná pracovní síla.

Největší počet investorů byl z Číny, která tak odsunula na druhou příčku Spojené státy. Investoři z Číny spustili v Německu 190 projektů, a to jak z oblasti výroby, tak z oblasti průzkumu a vývoje. Meziročně se počet projektů zvýšil o 37 procent. Investoři z USA zahájili loni v zemi 168 nových projektů a ze Švýcarska 130.

Hartig uvedl, že zahraniční společnosti investovaly převážně do firemních a finančních služeb. Vysoký byl zájem také o oblasti informačních a telekomunikačních technologií a softwaru.

Více než polovina investorů byla z Evropy. Německo je atraktivní pro firmy z jižní Evropy, protože solidní stav německé ekonomiky umožňuje těmto firmám vyrovnat pokles na jejich domácích trzích.

Zahraniční investoři také kupovali německé firmy. Podle GTAI se loni uskutečnilo 489 fúzí a převzetí. Ve 114 dohodách se angažovaly americké společnosti. Za nimi následovaly společnosti z Británie, které se podílely na 58 fúzích a akvizicích, a firmy ze Švýcarska se podílely na 44 převzetích.