"Memorandum bude podepsáno na celé období do konce topné sezóny v roce 2016," uvedl podle agentury Reuters ministr. Podpis očekává do 14. dubna. Další podrobnosti k memorandu nesdělil. Mělo by však prý zahrnovat podmínky, cenu a objemy dodávaného plynu.

Rusko na počátku jednání navrhlo zvýšit cenu proti zimní dohodě o šest procent na 348 dolarů za tisíc metrů krychlových, Ukrajina ale požaduje výraznou slevu. Pohrozila, že pokud ji nedostane, žádný plyn od Gazpromu odebírat nebude.

Demčyšyn už dříve prohlásil, že se Ukrajina po zimě bez ruského plynu obejde a počínaje dneškem jej přestane odebírat.

Přestože prozatímní říjnová dohoda vypršela v úterý, kohouty jsou stále otevřené, napsal Reuters. Ukrajina si podle ruského plynárenského kolosu zažádala o pět milionů kubíků pro dnešní den. Mluvčí Gazpromu uvedl, že státní podnik tomuto požadavku vyhoví.

Podle staré dohody Rusko dodávalo Ukrajině v zimě plyn se slevou ve výši 100 dolarů na tisíc kubíků. Ukrajina ale musela za dodávky platit předem.

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý oznámil, že Rusko prodlouží Ukrajině slevu na plyn do druhého čtvrtletí. Podmínil to ale tím, že Kyjev vyrovná ruskému Gazpromu nesplacené platby. Rozhodnutí o případném dalším prodloužení slevy padne během druhého čtvrtletí a bude záviset na ceně ropy, řekl podle ruských médií.

Evropská komise dnes Ukrajině doporučila, aby tento návrh přijala a mohla doplnit své zásoby, sdělila podle agentury AFP její mluvčí Anna-Kaisa Itkonenová. Ukrajinský plynárenský podnik Naftogaz ale požaduje prodloužení smlouvy o rok.

Demčyšyn dnes rovněž řekl, že cena pro Ukrajinu by vzhledem k nedávnému poklesu cen energií měla být kolem 250 dolarů za tisíc metrů krychlových suroviny. Ve třetím čtvrtletí by mohla klesnout na 220 dolarů, řekl také ministr.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič mezitím dnes oznámil, že v polovině měsíce zprostředkuje další rozhovory o plynových dodávkách pro Ukrajinu. Doufá, že se mu podaří zajistit příznivější podmínky pro Kyjev, jehož nová proevropská vláda se na východě země snaží potlačit povstání proruských separatistů.