Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Já vás zlikviduju, řval Škrla

Helena Fahrnerová
 (Autor: Foto pro Blesk - TV Nova)
12. ledna 2008
02:00

V případu Bestie z Kuřimi vychází na povrch nové okolnosti. Kdo další kromě Martina Fahnera doprovázel Barboru Škrlovou při jejím putování po norských ústavech?

Kdo tvoří záhadný pár, který byl s Barborou Škrlovou (33) v Norsku? Společně s Martinem Fahnerem prchali před místní policií z Osla do 1640 km vzdáleného Tromsö. Byli to snad její praví rodiče Josef (57) a Renata (53) Škrlovi? Vyšetřovatelé mlží. Norská policie potvrdila, že to byli Češi. Jména tají. Blesk zjistil, že vůdce tajnůstkářské sekty Mravenců opakovaně v Dánsku vyhrožoval novinářům, že pokud bude v médiích zmíněna jeho osoba, je schopný autory takových informací zlikvidovat! "Pracuji pro ázerbájdžánského prezidenta a mám velmi dobré styky," uvedl prý doslova Škrla. Jeho dcera Barbora, která stále pevně svírá svého plyšáka Kristiána, prošla prvními pohovory s psychiatry a psychology. "Vyslechnuta zatím nebyla. Stane se tak až na doporučení psychiatrů nejdřív za týden," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Škrlovou včera navštívil obhájce Richard Novák, který chce podat stížnost na uvalení vazby na svou klientku a také znovu nabídne kauci. "Její výši necháme na soudu," řekl advokát. Konkrétní hranici částky, kterou může Škrlová zaplatit, však neřekl. Právník zastupuje i jejího bratra Jana Škrlu (25), obviněného z krutého mučení Ondřeje (8) a Jakuba (10).


Fahrner: Barbora měla strach Martina Fahrnera (43) vypátral a vyzpovídal v Oslu norský novinář z deníku Dagbladet. Podle něj český spisovatel budil dojem, že to, co říká, je spíš role ve hře než skutečnost. *Kdy Barbora přijela do Norska? "To neřeknu. Ale prozradím vám, že ona se nechtěla vydávat za někoho jiného, k tomu ji donutili." * Ale kdo? "To je komplikované, je to spousta paralelních příběhů, které byste nepochopil. Měla strach." * Z čeho? "O tom s vámi nebudu mluvit. Má k tomu dobré důvody, není duševně nemocná." *Jak mohla třiatřicetiletá žena všechny tak snadno přelstít? "Účelem nebylo někoho přelstít, to bych chtěl vzkázat každému, kdo se s námi v posledních měsících setkal. Ti, kterým jsme lhali, by se na to měli dívat tak, že pomohli lidem v nouzi." *Jste členem nějaké sekty? "To je hloupá otázka. Když chcete v Čechách někoho vyděsit, stačí říct, že je někdo členem sekty. V mnoha jiných zemích se to bere jako normální náboženství."
Fahrnerová se s dětmi skryla Rodina Martina Fahrnera, která zřejmě také patří k sektě kolem Josefa Škrly, se ukryla v Šumperku. Manželka odhlásila děti ze školy a odmítá komunikovat. Fahrnerovi pomohli Škrlové vycestovat do Norska na pas svého syna Adama. Za toho se pak Škrlová na severu Evropy několik měsíců vydávala.
Cesta Norskem: Hledali je jako pedofily Norská policie zmapovala pohyb Škrlové alias Adama a jejího doprovodu na cestě z Osla do Tromsö. To je asi 1640 kilometrů. V Bergenu našli stopu v místním luxusním hotelu. Zdejší personál je měl za ruský gang zlodějů a bedlivě před nimi střežil svou sbírku obrazů. V Tromsö za polárním kruhem 'Adama' umístili do dětského domova. Fahrnera a ostatní policie dopadla jako pedofila. Když pak našla i jeho 'syna', musela případ přehodnotit. Fahrner dostal pokutu za klamání úřadů a byl propuštěn z vazby.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání