Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vražda v Doubici: Obžalovaný při rekonstrukci lhal! Znalkyně rozmetaly jeho obhajobu

  • Autor: lnm - 
    22. 6. 2018
    05:02

    Vymýšlí si a baví se tím! Tak popsala chování Martina Ch. (36) obviněného z vraždy čtrnáctileté dívky v Doubici psycholožka, která ho zkoumala. Současně spolu s kolegyní, která pitvala tělo zavražděné, rozmetaly verze, kterými obžalovaný soud dosud zásobil.

  • 1.Verze obžalovaného

    Martin Ch. u soudu Martin Ch. u soudu | Karel Kopáč

    Martin Ch. staví svou obhajobu na podivné historce o tom, že plánoval odjet na Maltu. Svou přítelkyni prý chtěl finančně zajistit tím, že by nahlásila, že se stala obětí jeho útoku, a následně by inkasovala od státu odškodnění. Tvrdí, že škrcení a BDSM praktiky spolu provozovali běžně. 

    Ve věci však několikrát změnil výpověď a u soudu se snažil vinu částečně svalit i na přeživší dívku, která prý se škrcením souhlasila a byli na něm předem domluveni.

    Liší se také jeho vyjádření týkající se zemřelé dívky. Nejprve tvrdil, že obě dívky při útoku plakaly a křičely a v omluvném dopise rodičům napsal, že „jejich dcera byla velmi statečná“. U soudu naopak vykládal, že mladší z dívek před smrtí nijak netrpěla.

    „Pokaždé vypovídá jinak. On ví, jak to bylo. To, že se tady každého vyptává, to znamená, že nás zkouší a baví se tím!“ komentovala to psycholožka Štěpánka Tůmová.  

  • 2.Oběsila se vlastní vahou?

    Pět hodin mučení: otřesné detaily Pět hodin mučení: otřesné detaily | Jana Ulrichová, Facebook

    Martin Ch. se snažil během rekonstrukce tvrdit, že smrt mladší z dívek byla nehoda. Podle něj se totiž při sexuálních hrátkách uškrtila vahou svého těla, když byla přivázaná za krk k zábradlí. Lékařka Andrea Vlčková to ale ve čtvrtek vyvrátila. Mechanismus zranění, které utrpěla, odpovídá podle Vlčkové tomu, že dívka byla škrcena zezadu. „Poranění krku si rozhodně nemohla způsobit sama,“ uvedla lékařka. Škrcení podle ní trvalo minimálně několik minut. Tím, že dívka měla spoutané ruce, se prakticky nemohla bránit.

  • 3.První verze psycholožky

    Obžalovaný Martin Ch. přichází k soudu. Obžalovaný Martin Ch. přichází k soudu. | Karel Kopáč

    Psycholožka Štěpánka Tůmová předestřela dvě verze toho, jak ke smrti čtrnáctileté dívky v chatě došlo. „Mohlo se jednat o předem domluvené hrátky s přítelkyní a mohli chtít do nich zapojit mladší kamarádku, která na to nepřistoupila. Vše se mu pak vymklo z ruky, nevěděl, co má dělat, tomu by svědčil jeho pohyb po domě, zbrklý a zmatkářský, nakonec to skončilo zkratkovitým jednáním,“ popsala první variantu.

  • 4.Druhá verze psycholožky

    Obžalovaný Martin Ch. před soudem Obžalovaný Martin Ch. před soudem | Karel Kopáč

    Další verze psycholožky vychází z výpovědi Martina Ch. „Druhá pravděpodobná varianta je ta, že se domluvili, že by jí (starší dívce, pozn. red.) obžalovaný měl ublížit a ona by z toho profitovala. Je to trochu hloupá varianta, nicméně ji nevylučuji. Nevím ale, jak tam zapadá mladší dívka. Ta jim ty plány mohla narušit,“ uvedla znalkyně.

  • 5.Verze přeživší dívky

    Martin Ch. obviněný z vraždy při rekonstrukci na místě činu Martin Ch. obviněný z vraždy při rekonstrukci na místě činu | Jana Ulrichová

    U soudu se již promítala rekonstrukce činu z pohledu přeživší dívky. Z ní je zřejmé, že se svazováním a škrcením ani jedna z dívek nesouhlasila. To potvrzují také poslední slova zavražděné, která na záznamu zazněla. „Nic jsem ti neudělala, tak proč mi to děláš?“ ptala se podle své přeživší kamarádky obžalovaného. 

    V pátek by u soudu měla zaznít podrobná výpověď starší dívky, jednání ale bude z ohledu k ní neveřejné. 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání