Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rekonstrukce smrti dívky (†14) v Doubici: Obviněný měnil výpověď!

Autor: ČTK, aba - 
26. října 2017
21:28

Kriminalisté ve středu v Doubici na Děčínsku rekonstruovali vraždu čtrnáctileté dívky a pokus o vraždu její šestnáctileté kamarádky. Obviněným z obou činů je vazebně stíhaný Martin Ch. (35) a podle zmocněnkyně rodiny oběti Kláry Long Slámové se měl během rekonstrukce pokusit o změnu své výpovědi.

Tragédie se stala 24. září v malé obci v Českém Švýcarsku. Mladší z dívek zemřela, starší s vážným zraněním odvezla záchranná služba do nemocnice.

Rekonstrukce se účastní tři desítky lidí z řad policie, znalců z oboru soudního lékařství, psychiatrie, klinické psychologie, advokáti a dozorující krajský státní zástupce. "Rekonstrukce je důležitým procesním úkonem ve vyšetřování tak, aby kriminalisté mohli objasnit případné nesrovnalosti ve výpovědích a ilustrovaly se detaily skutku," uvedla mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Rekonstrukci byla kromě obviněného přítomna i oběť, ačkoliv každý v jiný čas, aby se spolu nesetkali. Kriminalisté potřebovali podrobné nezávislé výpovědi od obou dvou.

Podle advokáta obviněného Martina Ch. poskytl při rekonstrukci jeho klient všechny informace a spolupracoval nad rámec očekávání. "Spolupracoval velmi aktivně, nad rámec toho, co bylo očekáváno. Demonstroval jednotlivé pasáže toho dění," řekl Zdeněk Pánek TV Prima.

Odlišný názor má na celou rekonstrukci Klára Long Slámová, zmocněnkyně rodiny mrtvé dívky, podle které se obžalovaný pokusil svou výpověď změnit. "Z mého pohledu se tam určitě vyskytly nějaké rozpory v rámci obou výpovědí těch osob, které prováděly rekonstrukci. Pan obviněný se snažil poměrně lehce měnit nebo změnit tu svoji původní verzi a trochu zlehčovat to svoje jednání. To je ale v rámci jeho obhajovacích práv a v rámci jeho pozice jakožto obviněného z tak závažného zločinu pochopitelné," tvrdí Slámová.

Pánek tvrdí, že z pohledu obhajoby bylo demonstrováno, že nebyl přímý úmysl vraždit. Čtrnáctiletá dívka si ale podle informací před smrtí prošla hrůzou, kdy ji měl Martin Ch. údajně omráčit paralyzérem, spoutat, uškrtit a pak hodit do sklepa.

Muž je stíhaný za vraždu spáchanou s rozmyslem. Martin Ch., který dříve pracoval jako regionální novinář, se podle svých známých nedávno rozešel s přítelkyní a chtěl se z vesnice se stovkou obyvatel odstěhovat. Starší z dívek podle svého advokáta znal déle, mladší z nich jen několik dnů. Podle právní kvalifikace případu hrozí muži 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Video: Policie provádí v Doubici rekonstrukci vraždy

 

halba ( 28. října 2017 15:53 )

Většinou tyhle týpky k tomu žene sexuální motiv.Buď se mu nepostavil a jednal zkratkovitě,nebo to je totální psychopat,který chtěl pouze zabíjet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání