Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Řekni mamince, že jsem ji milovala. Vzkazy uhořelých dětí z obchodního centra budí hrůzu

Autor: ana - 
26. března 2018
10:07

Požár nákupního centra Winter Cherry ve městě Kemerovo na Sibiři si vyžádal desítky obětí. A počty neustále stoupají. Mezi mrtvými je i mnoho dětí. Jejich poslední hovory vhání slzy do očí.

Lidé si pokládají otázky, proč k tak hrůzostrašnému požáru muselo dojít. Požár obchodního a zábavního centra v Kemerovu propukl ještě v neděli, uhasit se jej podařilo až dnes. Záchranáři se následně pustili do rozebírání trosek a pátrání po nezvěstných. Prvotní vyšetřování nalezlo možné ohnisko požáru. První plameny vzplály v dětském koutku u trampolín.

Školní prázdniny teprve začaly

V Rusku před pár dny začaly jarní prázdniny. Většina dětí včetně rodičů a učitelů se nacházela v kinosále ve čtvrtém patře.

Ve stejném patře se nacházel i dětský park včetně trampolín. Požár měl údajně vzniknout právě zde. Prvotní verze hasičů naznačuje, že smrtící oheň mohlo založit některé z dětí pomocí obyčejného zapalovače. Z malého plamínku se oheň začal šířit smrtelným tempem.

Pár chvil před vznikem požáru nechali dospělí své děti v kinosále. Vydali se za nákupy. To ještě netušili, že je to možná naposledy, kdy viděli své ratolesti.

Děsivé telefonáty

Když se oheň rozhořel, obchodním domem se začala šířit panika. Kvůli hustému dýmu už nebyla šance se dostat do vrchních pater. Rodiče zveřejnili poslední rozhovory se svými dítky.

Jedna z uvězněných holčiček je i Viktoria Pochankiny (12). Její matka pro deník Siberian Times prozradila poslední děsivou komunikaci: „Volala mi, řekla, že je uvězněná v kině a nemůže ven. Že je všude kouř. Řekla jsem jí, že si mají dát přes pusu oblečení, aby se nenadýchali zplodin. Od té doby nevím, kde je.“

I Vilena Cherniková (11) zavolala vyděšená své tetě, kterou pravděpodobně vytočila jako posledního volajícího. „Teto, řekni mamince, že ji miluji. Řekni celé rodině, že je miluji.“ Hovor po těchto větách skončil.

Lidé skákali z oken

Vyděšený chlapec Sergej Moskalenko (11) vyskočil z otevřeného okna ve čtvrtém patře. Skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Záběry z bezpečnostních kamer ukazují zoufalost i dalších vyděšených lidí. „Nejeden člověk skočil z okna ve čtvrtém patře,“ řekl pro Daily Siberian jeden ze svědků.

Mezi dětskými oběťmi je také jedenáctiletá příbuzná gubernátora Kemerovské oblasti Amana Tulejeva. Úřady slíbily zaplatit pohřby, jakož i vyplatit rodinám obětí po milionu rublů (asi 360.000 Kč).

V městských nemocnicích podle agentury Interfax zůstává 12 zraněných, z toho dva jsou v těžkém stavu.

Kvůli požáru byli zadrženi čtyři lidé, včetně ředitelky centra Naděždy Suddenokové, která je mezi vyšetřovanými. V médiích se již objevilo, že požár se vyšetřuje podle paragrafů o usmrcení z nedbalosti, o porušení požárních předpisů s následkem smrti a o poskytování služeb neodpovídajících požadavkům bezpečnosti. Přeživší se shodují, že většina únikových východů byla zamčená.

Marge1 ( 26. března 2018 12:15 )

Muselo to být pro ty děti strašné.Je mi jich tak líto.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání