Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyhořel „Máchalův“ mlýn: Při požáru zemřel pohádkový dědeček (†78)

Autor: Kateřina Baranová - 
26. března 2018
05:02

Mlýn z legendární pohádky S čerty nejsou žerty vyhořel. Stejně jako ve filmu, i teď se na místě odehrávalo pekelné představení. Tentokrát se obětí nestala Dorota Máchalová, ale majitel mlýna Josef S. (†78), na kterého místní vzpomínají jako na pohádkového dědečka.

Mlýn se stal jednou z hlavních kulis pohádky S čerty nejsou žerty z roku 1984. V sobotu v poledne se ale změnil v dějiště reálné tragédie. Místnost v druhém patře začala hořet. Při požáru zemřel majitel Josef S. (†78), který byl uvnitř.

„Je to strašná tragédie, byla jsem tady u toho. Chodívá sem hodně turistů a nyní jich je ještě víc. Pan domácí sem tam v létě pustil vodní kolo, a na dětský den dokonce dětem vyprávěl různé pohádky a příběhy,“ popsala místní Pavla Smolíková (38).

Podle policie jde o nešťastnou náhodu. „Vyloučili jsme, že by za úmrtím muže bylo cizí zavinění,“ řekla policejní mluvčí Michaela Nováková. Na místě zasahovaly profesionální i dobrovolné jednotky hasičů. „Příčina vzniku požáru souvisí s elektrickým přímotopem a vznícením hořlavých materiálů,“ potvrdil vyšetřovatel požárů Michal Macoun. Byla způsobena škoda ve výši 150 tisíc korun a podařilo se zachránit majetek za dva a půl milionu.

„Já jsem se tuto smutnou zprávu dozvěděl až včera. Vím, že na místě zasahovali hasiči, ale bližší podrobnosti k tomu žádné nemám,“ řekl Blesku Miroslav Boček, starosta Dolního Bousova, pod který obec Střehom spadá.

Historie mlýna sahá podle místních až do počátků 16. století. Jeho provoz byl ukončen v padesátých letech minulého století. Voda z říčky Klenice ale dřevěné mlýnské kolo dokáže roztočit ještě dnes. Mlýn patřil od počátku jedné rodině. Dědil se z generace na generaci.

Přišel tam čert

Ve filmovém mlýnu žil Petr Máchal se svým otcem a macechou Dorotou. Ta kvůli vidině dědictví uhnala mlynáře k smrti a chtěla se zbavit i Petra. Tomu naštěstí pomohli čerti z pekla, kteří si pro zlou Dorotu do mlýna přišli.

Video: To nejlepší z pohádky S čerty nejsou žerty

Video  To nejlepší z pohádky S čerty nejsou žerty  - youtube
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání