Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Holčička z Blatné si po pádu ve škole zlomila nos a utrhla bradu od čelisti: Učitelka nezavolala záchranku

Autor: hra - 
23. března 2018
18:55

Zlomený nos, rozbitá ústa a odtržená brada od čelisti. Takové následky měl pád školačky Zoe (8) ve třídě. Podle matky Martiny neposkytla učitelka dceři dostatečnou pomoc a nezajistila jí lékařskou péči. Případ šetří policie.

Šok zažila matka Zoe, když přišla její dcera domů s nateklými rty a opuchlým nosem. Dívka o přestávce spadla ze židle na hlavu a učitelka jí nezajistila lékařské ošetření, nezavolala záchranku, ani nezatelefonovala matce. „Dcera plakala, z obličeje jí řičela krev. Učitelka řekla, ať si vypláchne ústa a posadila ji zpět do lavice s tím, ať má chvíli hlavu zakloněnou. Když ji přítel po vyučování přivedl, hned jsme jeli na pohotovost, pak do strakonické nemocnice, až jsme skončili na speciálním pracovišti stomatochirurgie v Českých Budějovicích,“ uvedla matka Martina.

Podle ní mohla být Zoe ošetřena o několik hodin dříve a nemusela tolik trpět, kdyby učitelka zranění nepodcenila. „Poslala mi jen sms, spala jsem po noční a nic neslyšela. Kdyby mi někdo ze školy zatelefonoval, mohla jsem hned dceru vyzvednout. Šlo o pád na hlavu. Od toho je lékař, aby určil diagnózu. Co kdyby to příště dopadlo mnohem vážněji? Chci se zasadit o to, aby učitelé jasně věděli, jak mají postupovat v takových případech,“ řekla maminka Zoe s tím, že chce na celý problém upozornit zřizovatele, školní inspekci a další instituce.

Škola: Učitelka nepochybila

Vedení školy v postupu třídní učitelky nezjistilo pochybení. Učitelka dívku odvedla na záchod, po umytí prý už ke krvácení nedocházelo a žákyně se zapojila do výuky. „Paní učitelka žákyni ošetřila na základě vyhodnocení jejího aktuálního zdravotního stavu a informovala matku prostřednictvím SMS. Následně byl sepsán záznam o úrazu, který byl oznámen dalším orgánům, jak ukládají předpisy,“ uvedla ředitelka školy Jana Krapsová.

Policie mlčí

Matku školačky postup školy šokoval natolik, že celou událost popsala na sociální síti. Případ vyvolal velký ohlas a řadu negativních reakcí. Případem se zabývá policie. „Dostali jsme podnět, prošetřujeme ho, ale nebudeme nic sdělovat,“ řekla policistka Jaromíra Nováková. Podle informací Aha se podnět zřejmě týká podezření z pomluvy. Jestli prověřuje i způsob poskytnutí pomoci, odmítla policie uvést.

pjotri ( 25. března 2018 08:13 )

Bleskaci, zapomneli jste te holce zacernit ksicht. Koledujete si o maler!

flora ( 24. března 2018 19:02 )

Holčička spadla o přestávce ze židle na hlavu. Utrhla si čelist a zlomila si nos. Opravdu ?? No, když to sepsal pan doktor, tak asi jo, ten by nelhal ne ? Jen by mě zajímal vlastní proces pádu. Ta židle stála na školní lavici nebo na katedře ?

spoock ( 24. března 2018 13:28 )

A proč by nevolala jestiže ucho ještě po půl hodině krvácí, tak to není asi jen tak, u nás ve škole byl pro tyto případy zdravotník poř. se volala RZ, oháníte se, že berou málo, ale nikdo je nenutí tuhle práci dělat, a jestiže se pro ní rozhodnou, tak by jí měli dělat tak jak mají ... ano učitelé to dneska nemají lehké, ale v příadě zranění, raději zavolám RZ, než si hrát na doktora, protože já mám přece titul a jsem víc než dělníci ...

ellenic ( 24. března 2018 09:49 )

paralenka Nechtěla bych Vás jako učitelku, divné názory . Jsem pedagogický pracovník ve škole a pro informaci rodičů udělám maximum , abych s nimi hovořila, nespokojím se s odesláním SMS zprávy. Jak víte jistě, že se houpala na židli, mohlo to být i jinak. Já sama vím, že na telefonát v MHD slyším, na signál příchozí SMS nikoli, to zjistím až doma. Zranění se nesmí podceňovat, mohou být i skrytá.

geza ( 24. března 2018 09:45 )

Neomluvitelné . Dnešní učitelé to berou jen jako svou práci a zajímá je jen kolik dostanou přidáno . I trouba ví , že v takovém případě je nutné dát dítě prohlédnout lékařem, potom se nemůžeme divit , že ani ty děti neumí v dospělosti někomu pomoci a raději raněného překročí . Je to kriminální zanedbání a tací lidé nám vzdělávají naše děti .Hlavně , že je posílají demonstrovat , to zvládají .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání