Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tragédie v ústecké nemocnici: Na pacientku spadl rentgen. Zemřela!

Ženu v Ústí nad Labem zabil rentgen. (Ilustrační foto)
Ženu v Ústí nad Labem zabil rentgen. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK ljš, uá - 
12. října 2017
13:32

Banální vyšetření ji stálo život! Na pacientku se v ústecké Masarykově nemocnici zřítila část rentgenu. Žena bohužel zraněním podlehla.

Neštěstí se stalo v hlavní budově ústecké nemocnice ve čtvrtek dopoledne. „V dopoledních hodinách nám bylo oznámeno úmrtí osmdesátileté pacientky na oddělení rentgenu ústecké Masarykovy nemocnice. Případ si převzala služba kriminální policie a vyšetřování,“ řekla Veronika Hyšplerová.

Bližší podrobnosti nechce s ohledem na počátek vyšetřování policie sdělovat. Stanovisko společnosti Krajská zdravotní, pod kterou ústecká nemocnice spadá, Blesk.cz zjišťuje.

Ženu se okamžitě snažili oživit přítomní lékaři, bohužel ale marně. Proč k neštěstí došlo, je záhadou, přístroj měl být totiž v dobrém stavu. Podle Ústeckého deníku byl starý jen 2,5 roku a procházel pravidelnými kontrolami. 

Podle Ivany Horákové ze Státního ústavu radiační ochrany prochází podle atomového zákona všechny přístroje pravidelnými kontrolami, v různých časových úsecích, a to včetně zkoušky provozní stálosti. „V tomto případě jde ale o mechanickou závadu, nikoli o radiační událost. Jde tedy o záležitost technického oddělení nemocnice a jeho technické kontroly,“ uvedla. Dodala, že problém se bude dotýkat i firmy, která rentgen dodala a instalovala.

"K neočekávané události došlo při standardním vyšetření pacientky. Žena ve věku 80 let utrpěla závažná poranění, kterým přes intenzivní péči lékařů v 10.19 hodin podlehla. Primář radiodiagnostického oddělení okamžitě zastavil provoz," popisuje mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký.

"Přístroj, který nehodu způsobil, byl na radiodiagnostické oddělení ústecké Masarykovy nemocnice instalován a uveden do provozu v prosinci 2015 a vztahuje se na něj tříletá záruční doba. Dne 21. 6. 2017 prošel bezpečnostně technickou kontrolou bez závad," vysvětluje.


ewulanie ( 13. října 2017 17:50 )

Nechapu jak muzete svalovat vinu na lekare ci sestry..opravdu nemuzeme za pristroje muzete kontrolovat jak chcete..a zavada je proste zavada..je stesti,za pani byla stara a jak pisou dlouhodobe nemocna..horsi by byla mama od dvou deti...

Stegosaurus ( 13. října 2017 12:17 )

To by se nemělo stát aby na pacienty padal rentgen.

rezacek ( 13. října 2017 00:23 )

Ta kráva byla nejspíše zaúkolovaná. Pokud pacientovi přizná odškodné, o to bude mít nižší příjem

rezacek ( 13. října 2017 00:21 )

Nemocnice snadno dokáže, že ta paní v opilosti lezla po rentgenu, houpala se na zařízení, skákala po vyšetřovacím stole ... to by musel být zázrak, aby to nespadlo.

jany ( 12. října 2017 21:11 )

to je hruza

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání