„V čele nemocnice potřebujeme lidi, kteří jsou schopní a ochotní realizovat změny,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO). Oficiálně však manažerku nikdo za žádná pochybení nekritizuje. Nemocnici vedla tři roky poté, kdy vyhrála konkurs.

Podle Křivákové, která je i kyjovskou radní za ČSSD, mohou za sesazení její spolustraníci. „Jsem v šoku, slyším to prvně od vás. Kritizovala jsem jejich politiku i neúspěchy,“ reagovala Danuše Křiváková.

Křiváková předá klíče od kanceláře na Silvestra, od 1. ledna povede dočasně největší nemocnici na Hodonínsku její náměstek Petr Svoboda. Kraj pak vypíše na místo ředitele výběrové řízení.

Změny přijdou i jinde?

Krajský úřad oficiálně zdůvodnil odvolání ředitelky podnětem svého odboru zdravotnictví. „Personální změny v krajských nemocnicích jsou a budou součástí změn, které naše zdravotnictví čekají v nejbližších měsících. Budeme se zabývat koncepcí celého krajského zdravotnického systému, chceme efektivní a dobře fungující nemocnice a potřebujeme, aby v jejich čele stály osobnosti, které budou schopné a ochotné tyto změny akceptovat a realizovat,“ uvedl hejtman Šimek.

Změny se podle všeho mohou dotknout i nemocnic v Břeclavi, Hodoníně, Hustopečích či Znojmě.

Křeslo šéfa špitálu v Kyjově je začarované

Pozice ředitele nemocnice v Kyjově je výsostně politickou záležitostí. Příchody a pády šéfů jsou spojeny v posledních letech s vyhrocenými emocemi. A souvisejí i s tím, které strany jsou právě ve vedení kraje.

V listopadu 2010 opustil křeslo šéfa po šesti letech ze dne na den tehdejší ředitel Igor Kalix. On sám i krajský úřad zahalili pravý důvod do obecné, nicneříkající věty »rozešli jsme se v jisté koncepční záležitosti«.

Nástupcem se pak stal Josef Pejchl. Ředitele, který měl na krku obvinění z toho, že nepodal včas trestní oznámení na podezření z heparinových vražd v Havlíčkově Brodě, však nepřijali lékaři ani sestry. I když jej soud později očistil, v Kyjově se celou dobu zhruba ročního angažmá potýkal s nenávistnými reakcemi personálu. Po roce raději sám odešel.