Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sundej to dolů! Policisté v Rakousku se po zákazu zahalování s muslimkami nemazlí

Autor: shp, Petr Šour - 
2. října 2017
17:48

Jiný kraj, jiný mrav. V Rakousku nastal konec nošení burek a nikábů! V platnost totiž u našich jižních sousedů vstoupil nový zákon zakazující zahalování celého obličeje. Opatření se vztahuje i na muslimky a policie na nich vyžaduje, aby na veřejnosti ukázaly tvář! A už došlo k zásahu policie.

Policie zatím hlídá hlavně na letištích. Při příletu do Rakouska podle nového zákona musí ženy závoje sundat, jinak jim hrozí zadržení a pokuta 150 eur, tedy přes 3900 Kč. Dosud byly zahalené ženy po příletu odvedeny do zvláštního prostoru, kde byla zkontrolována jejich totožnost podle obličeje a otisku prstu. 

„Budeme samozřejmě k věci přistupovat s odpovídající přiměřeností, ale jako policie zkrátka musíme zákon uplatňovat,“ řekl mluvčí dolnorakouské policie Johann Baumschlager. Zákon zakazující zahalování tváře schválil v květnu rakouský parlament a stanoví, že na veřejnosti musí být vždy rozeznatelné rysy obličeje od brady po vlasy. K tomu byly vydány informační brožury v němčině, angličtině, turečtině i arabštině.

Zákon je sice namířen proti burkám a nikábům, ale formulován byl nábožensky neutrálně a týká se rovněž roušek, kukel a masek užívaných např. fotbalovými chuligány. Strach ale nemusejí mít například lékaři nebo klauni.

Jak to mají jinde v Evropě?

Zahalování obličeje na veřejnosti už je v některých zemích zakázáno. Jako první v Evropě tak v roce 2011 učinila Francie, po které následovala Belgie, Nizozemsko či Bulharsko. A další země?

Velká Británie: Neexistuje žádný zákon, který by zahalování upravoval, ale školy mají možnost nastavit si vlastní pravidla oblékání.

Španělsko: Není v platnosti žádný národní zákon, zákaz zahalování obličeje byl ale přijat v několika městech v oblasti Katalánska včetně Barcelony.

Dánsko: Platí pouze omezení pro soudce nosit náboženské symboly, které se týká i muslimek zahalujících si vlasy.

Itálie: Platí lokální právní předpisy zakazující zahalování obličeje. Některá města zmínila přímo burky a nikáby.

Nizozemsko: V zemi platí zákaz nošení burky v dopravních prostředcích, ve veřejných budovách, školách či nemocnicích.

Švýcarsko: Vysoká pokuta by čekala ženy, které by si zahalily obličej v restauracích, obchodech či veřejných budovách v kantonu Ticino. Nařízení platí od roku 2016.

VIDEO: Podívejte se, jak to vypadá, když se muslimky poperou
Video  Muslimky se porvaly na rušné ulici.  - YouTube
Video se připravuje ...

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání