Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Jsou to zm*di, říká holčička o Romech a mlátí pálkou do polštáře: Otce už stíhá policie

Šokující video už řeší policie.
Šokující video už řeší policie.  (Autor: Blesk/Profimedia/archiv)
Autor: aba - 
14. září 2017
11:37

Otřesné video, které vzbudilo bouřlivé reakce veřejnosti, má dohru. Otce malé dívky, která ve videu s baseballovou pálkou mlátí do polštáře a křičí „z*rdi“ na adresu menšinových etnik, obvinila policie.

„Co jdeš dělat?“ ptá se muž dívenky na videu. „Jdu bít polštář,“ odpovídá ona. „Jdeš bít polštář? A budeš si představovat, že je to cikán nebo muslim?“ – „Jo!“ odpoví dítě. „Tak dej mu pořádně! Počkej, jenom mu zlom pár kostí, nezabij ho,“ nabádá ji muž a ptá se: „Co jsou cikáni?“ „Jsou to zm*di,“ říká pří bouchání do polštáře malá holčička.

Takto zní kontroverzní video, které před pár týdny kolovalo sociální sítí a budilo bouřlivé emoce. Záběry odsoudila i sama ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), která Blesku řekla, že chce vědět, co je rodina zač. „Určitě je na místě přinejmenším kontaktovat orgán sociálně právní ochrany dětí,“ vyjádřila se Marksová na adresu záběrů a video už má skutečně svojí dohru.

Podle informací serveru idnes.cz byl otec dívky na videu obviněn ze dvou trestných činů a do vězení může jít až na tři roky. „Podezřelý je ze spáchání trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a ohrožování výchovy dítěte. Hrozí mu tak až tři roky odnětí svobody,“ řekla policejní mluvčí Eva Stulíková.

Otec dívky z videa se vyjádřil pro aktualne.cz v tom smyslu, že dceru nenabádal. Prý to byla reakce na jejich výlet do Prahy, kdy na ně v metru pokřikovali Romové a dívka měla strach. Je si prý ale vědoma, že skutečným lidem neubližuje.

„Zeptal jsem se jí. Nikdo ji nenabádal, jestli si je představuje. Byla z toho vystrašená, jak na nás hulákali. Já jsem tím chtěl jen ukázat, že i malé dítě se dokáže ve finále bránit. Nemohou si myslet, že když je ten člověk slabý a o něco menší, tak si na něj mohou dovolovat.“

Video ale může být i nahrané a situace s dítětem předem nacvičené. Tomu se blíže věnoval Reflex ve svém článku KOMENTAŘ: Dítě s basebalkou: Zavřete toho vlasteneckého tatínka!

Podle dětského psychologa a etopeda Miloslava Čedíka se jedná o nebezpečné chování ze strany rodičů. Pokud dítě samo vybíjí svou agresi na neživém předmětu, není na tom prý nic patologického. Problém nastává až ve chvíli, kdy je k takovému jednání povzbuzování rodičem.

„Když agresi podporuje rodič nebo vychovatel, který je pro dítě nezpochybnitelnou autoritou, dítě jeho názory prostě přejme, ovlivňují ho, a vymezit se proti nim může v podstatě až v pubertě, kdy autority ztrácejí svou neochvějnost. Tam pak už hraje roli osobnost dítěte,“ myslí si odborník.

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání