Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Turista se vážně zranil v Jeseníkách: Zřítil se ze žebříku

Autor: ČTK ljš - 
20. července 2017
17:59

V údolí Bílé Opavy, kudy vede jedna z nejvyhledávanějších turistických stezek v Jeseníkách, se dnes těžce zranil čtyřicetiletý turista. Spadl ze dřevěného žebříku, po kterých se na stezce překonávají srázy. Poranil si obě ruce a utrpěl zřejmě otřes mozku. V těžce přístupném terénu mu pomáhali záchranáři jesenické horské služby. Z místa jej nakonec vytáhl v podvěsu vrtulník a muže poté přepravil do nemocnice.

Muž spadl před polednem v místech, která jsou po nedávných deštích silně provlhlá. „Na dřevěném žebříku se mu zřejmě během výstupu smekly nohy a následoval pád. Ihned jsme ve dvou s potřebnou záchranářskou technikou na místo vyrazili. Zde jsme zjistili, že si pán přivodil poranění obou horních končetin, oděrky na hlavě a pravděpodobně i otřes mozku,“ uvedl zasahující člen horské služby Jiří Hejtmánek.

Situaci záchranářům komplikoval nepřístupný terén. „Zamířil k nám proto vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. My jsme zatím muže zafixovali a poskytli mu základní ošetření. Zároveň jsme převezli od naší služebny lékaře ke zraněnému,“ popsal Hejtmánek. Doplnil, že posádka vrtulníku poté zraněného vytáhla v podvěsu do zhruba padesátimetrové výšky.

 

Zranění na této stezce nejsou ojedinělá. Naposledy zde podobně zasahovali záchranáři letos v březnu, kdy se tady ze zledovatělého srázu zřítila osmadvacetiletá žena. Při pádu se zranila, horští záchranáři ji z místa vyprošťovali rovněž za pomoci vrtulníku záchranné služby. K turistce se tehdy lékař spustil po laně a žena byla z místa přepravena ve vakuové matraci.

Horští záchranáři apelují na turisty, aby byli na stezce obezřetní. „Důrazně doporučuji vzhledem k aktuální situaci na Bílé Opavě, aby všichni návštěvníci lokality dávali zvýšený pozor na mokrých kamenech, chodnících i žebřících. Doporučuji také věnovat zvýšenou pozornost výběru vhodné obuvi,“ varoval náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Tato doporučení podle něj platí také pro ostatní oblasti Jeseníků.

Trasa údolím Bílé Opavy je dlouhá zhruba šest kilometrů, turistickou stezku lemují peřeje, kaskády a vodopády. Turisté musejí zdolat několik žebříků, mostků a přechodů prudkých svahů. Vzhledem k terénu patří zásahy u zraněných turistů v této oblasti pro horskou službu k nejnáročnějším.

VIDEO: Podívejte se na video ze záchrany psa Bárta:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání