Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Půlstoletí staré metody, zkreslující závěry, chybějící vyšetření: Znalkyni z případu znásilnění dítěte hrozí trest

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: dce - 
26. června 2017
12:26

Trest patrně čeká znalkyni Blanku Špíškovou za špatný posudek v případu znásilnění teprve 12leté holčičky. Z nahrávky, kterou vyšetřovaný muž pořídil při znaleckém vyšetření, vyplývá, že Špíšková neprovedla některé testy, jinde používala zastaralé metody. Posudek je podle odborníků vadný.

Soud na Kroměřížsku řešil případ údajného znásilnění dvanáctileté dívenky. Znalecký posudek z oboru psychologie vypracovala Blanka Špíšková, které nyní hrozí vyškrtnutí ze seznamu znalců. Její posudek a i celé vyšetření, které si muž nahrál, totiž podle odborníků nese zásadní vady.

Policisté posudek předali Všeobecné fakultní nemocnici a místní odborníci se do něj pořádně pustili. "Psychologický posudek je zatížen okruhy vad, které kriticky snižují jeho validitu, a to již pod hranici přijatelnosti. Žádná z použitých metod nesplňuje požadavky na forenzněpsychologická zkoumání pro účely znaleckého posudku," popsali podle deníku Právo odborníci.

Špíšková je navíc pořádně překvapila použitím metody, která byla ustanovena v roce 1972! "Použití této metody v praxi je zcela neobhajitelné,“ uvedli v posudku. Ani další metody znalkyně nezaznamenaly pochopení: "Mají jen okrajový význam a jejich hodnocení je založeno čistě na názoru posuzujícího psychologa. Použití těchto testů v sobě nese riziko významného zkreslení."

Odborníci odsoudili i závěr znalkyně Špíškové - u holčičky totiž diagnostikovala syndrom týraného dítěte.Znalkyně zcela chybně a zavádějícím způsobem zdůvodňuje přítomnost tohoto syndromu. Uváděné symptomy – zvýšená úzkostnost, deprese a apatie/agrese – jsou pouze možné, nespecifické projevy, které se u dětí, s nimž bylo nevhodně zacházeno, mohou vyskytovat. Mohou mít ovšem i zcela jiné příčiny, které znalkyně nezkoumá,“ konstatovali odborníci. 

„Mohu potvrdit, že na PhDr. Špíškovou byla podána stížnost, návrh na vyškrtnutí znalkyně ze seznamu znalců,“ uvedla mluvčí brněnského krajského soudu Eva Sigmundová. 

Špíšková o návrhu na vyškrtnutí ze seznamu znalců nevěděla. "Je mi to jedno, nemám k tomu co říci. Já jsem ten posudek nečetla a nechci se k tomu vyjadřovat, nikdo mně k tomu nic neříkal,“ řekla Právu.

Podívejte se na video k otřesnému případu znásilnění školačky:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání