Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kdo může za smrt holčičky (†2) ve vlaku na Olomoucku? Policie obvinila dvě ženy!

Autor: ljš, ČTK, rys - 
23. února 2017
13:20

Policie obvinila za loňský tragický pád dvouleté dívenky z jedoucího vlaku na Olomoucku průvodčí a vlakvedoucí. Obviněny jsou z usmrcení z nedbalosti.

Dívka vypadla z vlaku ve chvíli, kdy byla s matkou a starší sestrou na toaletě. Podle výsledků vyšetřování Drážní inspekce vlak ze stanice v Olomouci odjel s neuzavřenými dveřmi, při rychlosti vlaku ve 111 kilometrech za hodinu se pak samovolně rázně otevřely. Podle kriminalistů bylo povinností obou obviněných přesvědčit se o tom, že dveře jsou zavřeny. Zaměstnankyním Českých drah hrozí až šest let vězení.

Podle zástupce vedoucího územního odboru olomoucké policie Marcela Chmeliny se podařilo prokázat, že vlak vyjížděl ze stanice v Olomouci se špatně zavřenými dveřmi. "Těžko se hledala příčina, proto trvalo vyšetřování více jak půl roku. Minulý týden jsme vydali usnesení o zahájení trestního stíhání dvou osob, a to vlakvedoucí a průvodčí pro trestný čin usmrcení z nedbalosti. Porušily svou povinnost, jejich nedbalostí došlo k tomu, že dítě vypadlo. Mají za povinnost přesvědčit se, že dveře jsou uzavřeny," řekl ve čtvrtek novinářům Chmelina.

Podle komisaře Ondřeje Novotného je v interním předpisu drah výslovně uvedeno, že obsluha se má přesvědčit o uzavření dveří. "Než je vlak vypraven, mají se přesvědčit mimo jiné o tom, že jsou uzavřeny všechny dveře. Podle našeho názoru se prostě nepřesvědčily. Pohledem na vzdálenost několika vagonů nelze poznat, že jsou dveře uzavřeny," řekl na dotaz Novotný. Policisté přitom uvedli, že pokud by se tato tragédie stala letos, mohly být obviněny jako právnická osoba také České dráhy, loni to neumožňoval právní řád. Naopak podíl matky na tragédii kriminalisté zcela vyloučili, dítě bylo prý po celou dobu v její bezprostřední blízkosti.

Podle mluvčí Českých drah Moniky Bezuchové obě ženy stále pracují u drah, ČD podle ní ctí presumpci neviny. Postup policie dráhy zatím komentovat nechtějí. "Zatím se potřebujeme seznámit s informacemi od policie, abychom na to mohli nějak reagovat," řekla Bezuchová. Dráhy jsou s rodinou v kontaktu přes právní zástupce, podle informací ČTK se řeší i případné odškodnění.

Neštěstí se stalo loni 24. července na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dítě v té chvíli podle zprávy inspektorů stálo v blízkosti otevřených dveří toalety a čekalo na matku, která byla na toaletě se čtyřletou dcerou. S dětmi tam odešla, když jel vlak rychlostí zhruba 50 kilometrů za hodinu a neuzavření dveří se v té chvíli nijak neprojevovalo. V rychlosti 111,5 kilometru za hodinu se však náhle pravé zadní nástupní dveře otevřely a dítě z nich vypadlo, stojí ve zprávě inspekce. 

Podívejte se na vyšetřovací pokus, který ukazuje, jak se nedovřené dveře otevřely:

Podobné neštěstí se stalo před deseti lety zhruba o pět kilometrů dále u obce Střeň. Tehdy vypadl z vlaku pětiletý chlapec, zemřel na následky mnohočetných poranění. Matce se ztratil poté, co odešel v jedoucím vlaku sám na toaletu. Jeho tělo nalezli policisté zhruba po týdnu, když v rojnici prohledávali přibližně dvacetikilometrový úsek po obou stranách kolejiště směrem od Štěpánova do Moravičan. Matku nakonec soud potrestal podmínkou. Podle něj se dopustila ublížení na zdraví z nedbalosti, když nechala chlapce běhat po vlaku bez dozoru.

babcaa ( 24. února 2017 01:50 )

Blbe Tý starší zrovna zřejmě pomáhala s tím co bylo potřeba. To si vážně myslíš, že čtyřleté dítě je schopné samo vykonat potřebu na WC ve vlaku? Vždyť by si tam sama ani nedokázala sednout. Takhle malé dítě ještě doma používá schůdek a dětské prkýnko. Tu menší při tom mohla těžko držet za ruku i když stále vedle ní. Stejně tak těžko jí mohlo napadnout, že se za jízdy při zrychlení otevřou dveře vlaku a že kvůli tomu zrychlení malá upadne a vypadne ven. Kvůli dvěma důrám, co hrubě zanedbaly svojí povinnost přišla o dítě a ty bys jí chtěl ještě trestat? Jseš na hlavu? Ona tu malou nenechala běhat bez dozoru po vlaku, ona stála vedle ní, jenom bohužel v té rychlosti jak k tomu došlo, neměla šanci tomu neštěstí jakkoli zabránit.

e.44 ( 23. února 2017 18:39 )

Co to žvaníš? Dítě měla na očích u otevřených dveří toalety, kde se věnovala druhému dítěti a dveře vlaku se otevřely kvůli nezajištění v době kdy už na té toaletě byly, takže si jich předběžně všimnout nemohla.

e.44 ( 23. února 2017 18:35 )

Když pominu tvojí zhovadilou pomatenou logiku ohledně peněz, zajímalo by mě co že podle tebe konkrétně zanedbala. Dítě měla na očích ve své bezprostřední blízkosti. Za ruku ho držet nemohla, když se věnovala druhému dítěti, tři ruce nemá.

e.44 ( 23. února 2017 18:30 )

Byly za to zodpovědné a jejich vinou přišlo o život malé dítě, trest mi přijde odpovídající. Míru kontroly musejí přizpůsobit stavu soupravy.

kukuku ( 23. února 2017 18:22 )

Tvoja mater se taky moc nevyznamenala. Nepřidusila Tě při porodu ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání