Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Případ smrti čtyř dívek na rallye v Lopeníku opět u soudu: V jednací síni byl porušen zákon!

Autor: ČTK - 
18. ledna 2017
12:00

Letos to bude již pět let od smrti čtyř dívek, které zahynuly při nehodě na rallye v Lopeníku. Vina padla na Petra Pláška, který měl úsek, kde došlo h havárii, hlídat. Krajský soud v Brně chyboval, když vrátil do přípravného řízení kauzu autonehody při rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku. Podle Nejvyššího soudu (NS) porušil krajský soud zákon ve prospěch obviněného traťového komisaře Pláška.

Výrok, jímž dal NS zapravdu stížnosti ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), je pouze akademický. Rozhodnutí krajského soudu nadále platí, spis dostane na stůl státní zastupitelství v Uherském Hradišti a zváží další postup.

Havárie si vyžádala životy čtyř dívek. Stala se v úseku, který měl Plášek střežit.

"Naše stanovisko, naše obrana zůstává stále stejná. Já jsem přesvědčený, že hlavní odpovědnost je na straně jiných subjektů než mého klienta, já na tom budu trvat dál," řekl novinářům Pláškův advokát Tomáš Vymazal.

Traťový komisař původně u Okresního soudu v Uherském Hradišti dostal 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na stejně dlouhou dobu. Krajský soud ale dospěl k závěru, že jeho zavinění je spíše marginální a že nejspíš chybovali také pořadatelé závodu.

Podle ministra spravedlnosti krajský soud v této situaci mohl například změnit právní kvalifikaci a zmírnit Pláškovi trest, ale neměl vracet případ až do přípravného řízení s výzvou, aby žalobci zvážili stíhání dalších lidí.

Stejný názor zaujal i NS. "Soudům nepřísluší řešit trestní odpovědnost jiných osob jinak než na základě podané obžaloby," uvedl předseda senátu Petr Šabata. NS ale v řízení o ministerské stížnosti nesmí zhoršit postavení obviněného, proto rozhodl jen akademickým výrokem.

Podle Vymazala případ nyní v podstatě začíná znovu. Záleží na dalším postupu státního zastupitelství. Teoreticky nemusí být Plášek vůbec znovu obžalován, stejně tak je možné, že kauza znovu dospěje k hlavnímu líčení. "Pořád chodím po soudech, to víte, že to nikomu nepřidá," řekl dnes novinářům Plášek.

mirkazam ( 18. ledna 2017 15:38 )

Problémem takových akcí je,že diváci jsou naprosto neukáznění,a kdyby to šlo,tak vlezou i na dráhu.A to není jenom tento případ....

JaqenHghar ( 18. ledna 2017 14:55 )

dovolil bych si nesouhlasit, mám z toho takový dojem, že poškození stáli na svém pozemku a pokud někdo chce omezovat jejich vlasnická práva, tak jim měla být vyplacena náhrada, předem ))

marta04 ( 18. ledna 2017 12:54 )

a co takhle zavřít rodiče těch nezletilých dívek. Závodníci tam přijeli závodit.Za ty holky byli odpovědní hlavně rodiče, kteří je tam nechali jít samotné a traťový komisař, který je nechal na takovém místě. A jsem přesvědčena, že byly upozorněné, že tam stát nemají. Je to jen a jen jejich problém.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání