Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud zrušil komisaři rallye v Lopeníku trest: Vina není na něm, ale na pořadatelích

Autor: ljš - 
2. prosince 2015
11:54

Státní zastupitelství musí znovu a důkladněji prošetřit okolnosti autonehody při rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku, kde v listopadu 2012 vyjel závodní vůz ze silnice a zabil čtyři dívky. Nařídil to brněnský krajský soud.

Soudce Josef Teplý, který se případem zabýval, poukázal na pochybení pořadatelů s tím, že nedokázali zajistit bezpečnost diváků. Za neštěstí byl dosud potrestán podmínkou jen traťový komisař Petr Plášek, který na tento úsek silnice při závodech dohlížel. Brněnský krajský soud ale trest zrušil.

Soudce Teplý uvedl, že Pláškovo pochybení je marginální. Naopak ostře kritizoval pořadatele závodů v Lopeníku. Brněnský soud nařídil, aby státní zastupitelství s policií zkoumalo právě odpovědnost pořadatelů za neštěstí. Kritizoval také Obecní úřad Lopeník. Ten rallye sice povolil, na bezpečnost ale podle soudu nedohlédl.

Plášek dostal letos v únoru u soudu v Uherském Hradišti 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na 1,5 roku za to, že závodní trať v místě, kde se neštěstí v listopadu před třemi lety stalo, důsledně nestřežil. Plášek se hájí tím, že jej pořadatelé akce nedůsledně proškolili jako komisaře. Proti podmínce se odvolal.

hofihofi ( 2. prosince 2015 12:33 )

Ten zavod ve vesnici bez chodniku se tam vubec nemel konat, vina hlavniho poradatele a ne hloupeho kluka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání