Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Před deseti lety jim při orkánu Kyrill zemřel kolega: Hasiči uctili památku tragicky zemřelého Dušana

Autor: dce - 
18. ledna 2017
10:47

Uplynulo deset let od tragické smrti hasiče Dušana Lipovského, který zahynul při výkonu služby během orkánu Kyrill, který několik dní pustošil Česko. Jeho kolegové v úterý uctili Dušanovu památku na místě, kde ho před deseti lety zabil padající strom.

Bylo 18. ledna 2007. Evropu tehdy už několikátý den pustošila bouře s větrem o rychlosti až 250 km/h. Ve své největší síle orkán Kyrill dorazil do Česka, kde způsobil milionové škody a změnil ráz krajiny okolí Šumavy a Krkonoš. Tím nejhorším byly ale čtyři lidské životy, které si bouře vzala.

Mezi nimi byl i hasič nadpraporčík Dušan Lipovský. Se svými kolegy byl osudný den povolán do Slunečné na Českolipsku, kde měl spadlý strom uvěznit ve voze jeho posádku. Vítr v tu chvíli na nějakou dobu utichl. Hasiči začali na místě odstraňovat stromy, vůz ovšem nenašli.

Náhle se však znovu zvedl vítr a vytrhl ze země další strom. Dva Dušanovi kolegové ještě stačili uhnout. Dušan bohužel zemřel při převozu do nemocnice. Jeho smrt byla o to tragičtější, že po sobě nechal družku Lucii se dvěma dětmi a třetím na cestě.

Pár měl před svatbou, protože ale sezdaní ještě nebyli, neměla Lucie nárok na vdovský příspěvek ve výši 200 000 korun. Tuto částku nakonec uvolnil Liberecký kraj. Konala se i sbírka na pomoc pro rodinu, nakonec se vybralo asi 2,7 milionu korun.

Hasiči v úterý 17. ledna uctili Dušanovu památku přímo na místě jeho tragické smrti. "Květiny položil na místo tragického úmrtí v lese ředitel HZS Libereckého kraje plk. Ing. Luděk Prudil v doprovodu svých kolegů," uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

"Hasiči na svého kolegu vzpomínají jako na dobrého kamaráda a sportovce, který rád běhal dlouhé tratě nebo jezdil vytrvalostní závody na kole. Vždy byl ochoten pomoci a práce hasiče ho velmi bavila," doplnila mluvčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání