Vedoucí tábora Ida Kelarová tvrdí, že kvůli špatnému počasí probíhaly veškeré zkoušky pěveckého sboru v rumburské tělocvičně. Do ní každý den všichni dojížděli. Je tedy vyloučené, aby byl soused obtěžován jakýmkoli hlukem.

Přesto došlo během tábora třikrát ke střelbě do vzduchu. Poprvé když se děti večer vracely z hry a běhaly kolem domu muže, podruhé během ranní táborové rozcvičky. V tomto případě dotyčný vtrhl přímo do areálu. V obou případech doprovázel střelbu do vzduchu vulgárními nadávkami s rasovým podtextem.

„V té době byly děti zrovna na cestě, s jásotem se vracely z celodenní hry, měly za sebou dobrodružství. Pak vyběhl ten chlap a zařval: ‚do pí*i, vy cigáni z**rvený, běžte do pr****?!‘ a vystřelil,“ popisuje první incident Kelarová. „Já jsem byl v tu dobu v areálu, ale slyšel jsem ten výstřel, ty rány jsme tam slyšeli všichni, doplnil jeden z účastníků tábora Michal Mižigár.

„Všechny děti vyděsilo – stejně jako nás, kteří jsme tu s nimi –, když se v blízkosti tábora ozývaly výstřely a nadávky a když přímo do areálu vnikl soused, který bezdůvodně napadl skladatele Desideria Duždu, kterého se snažil vyprovokovat ke rvačce a nadával mu ve stylu ‚cikáni zasraní… zm*de jeden... pojď, bojíš se mě, co?!“ řekl Romea.cz hudební publicista Petr Kadlec, který se táboru účastnil.

Kelarovou dle jejích vlastních slov nejvíc na celém případu zarazilo, že když se obrátila na policii, byla nevybíravě odbyta s tím, že policie „má své postupy“. Vedení tábora se přitom pokoušelo domoci pozornosti nejprve na okresní stanici, posléze i prostřednictvím linky 158. Na tábor ale policisté nepřijeli. Vedoucím bylo řečeno, aby z celé záležitosti „nedělali kovbojku“.

Podle policie byla však reakce adekvátní. „Rozhodně se musím ohradit proti Vašemu tvrzení, že by policie v rámci tohoto případu postupovala ‚LAXNĚ‘. Policisté dodrželi veškeré postupy a termíny stanovené platnou legislativou a ihned po prověření všech skutečností celou věc postoupili věcně příslušným orgánům,“ reagovala pro web mluvčí.

„Nejsem z těch, co by se Romů za každou cenu zastávali: zaráží mě ale, když tahle nenávist postihuje zrovna děti, které se chovají opravdu vzorně. Kterým navíc zdůrazňujeme, že když na sobě budou pracovat, mají naději na lepší život,“ uzavřela Ida Kelarová.