Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Univerzitní asistent (28) zotročoval kamaráda (27): Jen ho uvidím, klepu se!

Autor: Jitka Pecharová - 
27. června 2016
21:37

Jako otrokáři se chovají lidé bohužel i dnes! V praktikách ponižování, vyhrožování, vynucování práce bez odměny a trestání se prý zhlédl i pardubický univerzitní asistent Josef B. (28). Ničil tak kamaráda a společníka v podnikání Zdeňka P. (27). Ten se zhroutil a vše oznámil policii.

„Nedokážu ho ani vidět. Jen když ho spatřím na ulici, rozklepu se,“ řekl Zdeněk P., který se kvůli Josefu B. zadlužil, nedostudoval vysokou školu a utrpěl trauma. U soudu, kde novodobý otrokář čelí nařčení z obchodování s lidmi s hrozbou až 10 let vězení, proto požádal o výslech bez přítomnosti tyrana.

Podle žaloby pracovník katedry informačních technologií využil toho, že Zdeněk P., kterého znal od střední školy z matematických olympiád, je uzavřeným a snadno zmanipulovatelným člověkem. V době vysokoškolských studií elektroniky a informatiky s ním začal podnikat v počítačové technice a v reklamě. Jejich spolupráce ale vypadala tak, že Zdeněk P. makal od rána do noci a Josef B. jej kontroloval, honil a peskoval. Přímo ho nazýval otrokem nebo na něj volal Zdeničko, aby jej zesměšnil. Když něco neudělal, sám si musel navrhnout trest.

Platil pokuty, omezoval se v jídle, měl zákaz si číst a podobně. Muži také posluhoval a plnil úkoly k jeho pobavení. „Požadoval, aby mu obstarával slečny, pizzu, pití a jiné pohoštění, pracoval na zahradě a staral se o jeho psy,“ vyčetl státní zástupce.

Zotročované muže Josef B. držel ve své moci díky směnkám, které Zdeňka P. donutil podepsat, když něco nesplnil. Šlo celkem o 20 milionů. Navíc ho přiměl k sepsání smlouvy, podle níž by majetek, který měl Zdeněk P. zdědit po rodičích, připadl jemu, a hrozil, že jeho matce a otci řekne, že mají lempla, který má dluhy a skončí v exekuci.

Josef odmítl, že by se dopustil něčeho nezákonného. „Mnoho věcí v žalobě se stalo, ale byly vytaženy z kontextu. Beru, že jsem mohl překročit etickou mez, ale na druhou stranu, na hrubý pytel hrubá záplata,“ řekl muž, který je podle znalců nadprůměrně inteligentní, arogantní, citově a emočně chudý narcista se sklony k manipulaci. Zdeňka P. označil za neschopného flákače, kterého chtěl přivést k lepším výkonům.

ejvm1712 ( 28. června 2016 09:16 )

O čem jiným je kapitalismus? Vykořisťování člověka člověkem.

prycsvladou ( 28. června 2016 05:32 )

rozkopatdržku by potřeboval ten zm-rd

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání