Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Varoval je a pak škrtl. Chtěl všechno, nebo nic! tvrdí psychologové o otci, který zřejmě upálil svoji dceru a ženu

Autor: Jan Doležal - 
9. června 2016
15:51

Nad hrůzným činem, kterého se pravděpodobně dopustil otec rodiny Jirka (†22) v Poděbradech, zůstává mnohým lidem rozum stát. Zeptali jsme se proto psycholožky a psychiatra, jak si oni toto jednání vysvětlují. Hrál roli velký věkový rozdíl partnerů? Mohla Marcela něco tušit?

Při požáru bytu v Poděbradech zemřeli Jiří K. (†22), Marcela (†40) a Hanička (†3). Podle informací Blesku se však nejednalo o tragickou náhodu, ale o úmyslný čin. Všude po bytě byly údajně nalezeny pevné podpalovače, které se používají k rozdělání ohně. Právě ty měly podpálit rozlitý benzín, který způsobil, že oba rodiče a jejich malá dcerka v bytě uhořeli.

Podle vyjádření nejmenovaného zdroje byla mrtvá těla nalezena na posteli. Nahoře leželo tělo muže a pod ním tělo ženy a malé Haničky. Prý to vypadalo, jako by jim muž bránil, aby nemohly utéct.

Jaký člověk by byl schopen spáchat takovou hrůzu? Zeptali jsme se psychiatra Jana Cimického a psycholožky Radany Štěpánkové, jak si toto jednání vysvětlují. Mohl hrát roli třeba velký věkový rozdíl mezi Marcelou a Jiřím? Mohla Marcela tušit, že k něčemu podobnému se Jiří chystá?

„Věkový rozdíl nemusí být rozhodující,“ míní psychiatr Jan Cimický. „Toto jednání svědčí o naprosto nevyzrálé osobnosti, která chce buď všechno, nebo nic. Krize v partnerském vztahu je pro podobného člověka najednou problém,“ dodává.

„Něco takového záměrně způsobí člověk bez lásky k sobě a životu obecně. Nemá sebekontrolu a vzhledem ke své impulzivní povaze volí oheň,“ vysvětlila psycholožka Radana Štěpánková, proč mohl Jiří K. zvolit zrovna tento způsob odchodu ze světa. „Takové jednání nepřichází obvykle bez varování. Žena si impulzivních reakcí musela všimnout i dříve,“ dodala psycholožka k otázce, zda lze takové jednání předvídat.

Policie se k celé události zatím oficiálně nevyjádřila, případ převzala krajská kriminálka, podrobnosti ale zatím tají. „Případ je na začátku a zatím nebudeme poskytovat žádné informace,“ řekla mluvčí středočeských policistů Michaela Nováková.

 

 

ejvm1712 ( 9. června 2016 16:57 )

Byl to prostě kluk. Neměl se ženit,neměl se rozmnožovat. Měl si hrát s autíčky a honit si v koupelně péro

adavo ( 9. června 2016 16:11 )

Neskutečný, co tady žije za ho**** Kam ten svět spěje... http://albafos.wbs.cz

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání