Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pohřeb Václava, který zemřel kvůli chybě operátorky: Zítra to může být někdo další, řekl zlomený syn

Autor: Karel Janeček - 
26. května 2016
15:57

Víc než poslední sbohem nemohli dát pozůstalí Václavu H. (†59) ze Slezských Rudoltic. Selhalo mu srdce, operátorka linky 155 mu na záchranu neposlala sanitku.  Kvůli selhání operátorky muž zemřel, pohřben je v rodinné hrobce v Ostravě.

Václav H. se těšil na letošní oslavu šedesátin. Místo toho jeho tělo pochovávali v Ostravě! Operátorka linky 155 totiž odmítla k srdeční příhodě Václava H. (†59) přivolat záchranku. Nešťastník se zhroutil při práci na zahradě a pomoc nepřišla.

Pozůstalým nezbylo nic než podat trestní oznámení a připravovat pohřeb. „Tatínek byl horník, původem z Ostravy. Proto je smuteční obřad právě zde. Máme tady rodinnou hrobku,“ řekl Blesku syn Václav (38) a jen stěží přemáhal pláč.

Selhala operátorka

Nesmířil se s tím, že záchranáři již přiznali, že jejich operátorka linky 155 selhala. „O selhání operátorky nebyla samozřejmě žádná pochybnost. Záleží nyní na tom, zda to nějak zametou pod stůl, nebo s tím míní něco dělat,“ vyjádřil se zlomený syn.

Tatínek byl podle jeho slov v plné síle. Pracoval pod obcí i doma, kde měl drobné hospodářství. „Mohl tu s námi ještě být. Před dvěma měsíci jsme pohřbívali na tom samém místě babičku, jeho maminku. A teď jsme tu znova,“ líčil.

Václav H. mladší půjde důsledně za tím, aby křivda byla odčiněna. „Tátu už nikdo nevrátí. Doufám ale, že někdo sjedná nápravu. Dneska to byl on, zítra to může být klidně někdo další,“ uvažoval těsně před smutečním obřadem.

Za smrt Václava H. může operátorka

„Operátorka pochybila, když nesprávně vyhodnotila tísňovou výzvu a nedostatečně ověřila informace tak, aby mohla spolehlivě rozhodnout o nevyslání posádky záchranné služby,“ řekl mluvčí Lukáš Humpl. „Událost je ze strany záchranné služby s dotyčnou pracovnicí řešena jako závažné pochybení a porušení pracovních povinností,“ dodal.

Věc šetří i policie. „Policisté bruntálského územního odboru prověřují nadále veškeré informace týkající se úmrtí asi šedesátiletého muže z okolí Albrechticka,“ potvrdila policistka Pavla Jiroušková.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání