Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vrchní soud zrušil detenci vrahovi knihovnice z Horní Břízy: Celá věc se bude projednávat znovu

Autor: ČTK - 
2. května 2016
14:26

Pražský vrchní soud zrušil rozhodnutí, které uložilo zabezpečovací detenci psychicky nemocnému vrahovi knihovnice z Horní Břízy na Plzeňsku. Krajský soud v Plzni bude muset doplnit dokazování. Vrah musí v psychiatrické léčebně počkat, dokud soudy neskončí.

Psychicky nemocný muž usmrtil knihovnici loni 25. května. S osmadvacetiletou ženou se zamkl uvnitř knihovny, donutil ji k telefonátu do televize a požadoval, aby na místo přijel televizní štáb. Potom knihovnici ubodal kuchyňským nožem. Lidé, kteří za dveřmi slyšeli ženin křik, se pokoušeli vyrazit dveře, pak je ale otevřel vrah sám a z místa odešel. Policie s psovodem ho dopadla v nedaleké ubytovně.

Znalci, kteří posuzovali mužův stav, dospěli k závěru, že je psychicky nemocný. Trpí paranoidní schizofrenií, a to velmi atypickou formou, která se projeví jen v určitý okamžik a pak její projevy ustupují. Podle nich byl vzhledem ke své nemoci v době činu duševně nepříčetný a nebyl schopen rozpoznat nebezpečnost svého jednání. Policii řekl, že knihovnici zabil hlas v jeho hlavě.

Umístění muže do detence navrhl státní zástupce. Muž si proti rozhodnutí soudu podal stížnost, jíž nyní odvolací senát vyhověl. Informaci dnes zveřejnil server Novinky.cz, ČTK ji potvrdil mluvčí vrchního soudu Jan Fořt. Mladík odmítá, že trpí paranoidní schizofrenií. Podle něj si to nemyslí ani lékaři v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech, kteří o něj pečují.

henes ( 2. května 2016 16:54 )

Normálně zm.rda popravit a hotovo.....

janinax ( 2. května 2016 16:54 )

Přesně tak a bude toho mnohem více

janinax ( 2. května 2016 16:51 )

Stále se píše že jsou věznice přeplněné že uvažují o domácím vězění!!Kdyby stříleli takové vrahy kde je u nich skoro stoprocentní prokázanost udělali by nejlepé,prostě smrt za smrt bez pardonu .Hned bylo ve vězení pár míst volných,ale kdepak to je radši zavřou mají komfort a mi za ty *** vražedný platíme daně.Je mi z toho na zvracení Odstřelit ty se nikdy nenapraví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání