Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dlouhé minuty mučili bezdomovce: Soud jednoho z nich pustil, další odsoudil na 8 až 15 let

Autor: ČTK - 
28. dubna 2016
12:21

Za brutální vraždu bezdomovce v Rakovníku dostali dva hlavní pachatelé 15 a 13 let vězení. Podle obžaloby muže umlátili, ukopali a ubodali. Další muž, který se na útoku podílel, dostal osm let vězení. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Praze, který zároveň zprostil obžaloby čtvrtého obžalovaného. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Případ se stal loni 18. srpna nedaleko nástupiště na rakovnickém nádraží. Tělo poblíž drážní budovy objevil kolemjdoucí o několik dní později. Obžalovaní Jiří P., David Z., Petr V. a Jiří B. se podle obžaloby se svojí obětí opili. Podle obžaloby se pak pohádali kvůli přítelkyni poškozeného.

Pětapadesátiletého muže napadli údery a kopy do hlavy a těla, pak ho opakovaně bodali do oblasti hrudníku a břicha. Oběť současně škrtili nebo po těle dupali. Obžaloba zdůraznila, že napadání trvalo několik desítek minut, při kterých oběť musela trpět v bolestech a uvědomovala si bezvýchodnost situace. Hlavní příčinou smrti bylo to, že muž vykrvácel.

Za hlavní pachatele, kteří muže ubili a ubodali, soud označil Davida Z. a Jiřího B. Soud jim za vraždu vyměřil 15 a 13 let vězení. Osm let dostal Petr V. za pokus o vraždu. Jeho jednání podle soudu spočívalo v tom, že oběť škrtil tkaninou v době, kdy byla mrtvá. Sám se k tomu přiznal. „Jiné násilí jsme neprokázali,“ uvedla předsedkyně trestního senátu Alexandra Chrdleová.

Video  Policisté přivádí čtyři muže obžalované z vraždy bezdomovce.  - Jan Doležal
Video se připravuje ...

Pelc byl zproštěn obžaloby na základě zásady, kdy se při pochybnostech rozhoduje ve prospěch obžalovaného. „Většina obžalovaných při výpovědích uvedla, že nic neudělal,“ podotkla Chrdleová. Muž byl hned propuštěn z vazby.

Muži čin nepopírali, ale popisovali jej odlišně. „Věřit se skutečně nedá ani jednomu z obžalovaných. Jejich výpovědi jsou nepřesvědčivé a nevěrohodné,“ řekla Chrdleová. Dodala, že své výpovědi několikrát měnili. Soudu proto pro rozhodnutí v případu pomohly zejména znalecké posudky.

Státní zástupce Zbyněk Vondra pro všechny obžalované navrhoval tresty, které přesahovaly 15 let vězení. Podle jeho názoru totiž spáchali zvlášť trýznivou vraždu, u níž hrozí i výjimečný trest nad hranicí 20 let vězení. Podle soudu ale tato právní kvalifikace nebyla přiléhavá a verdikt byl posouzen podle mírnějšího paragrafu. Neprokázalo se totiž například, že vražda trvala „delší dobu“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání