Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tresty pro dotační mafii z Ústí. Kušnierz dostal 7 let, exnáměstek podmínku

Autor: ČTK, dv - 
23. března 2016
09:39

Ústecký krajský soud dnes poslal bývalého ředitele úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petra Kušnierze na sedm let do vězení za ovlivňování výběru projektů dotovaných penězi z evropských fondů. Uznal ho vinným ze zneužití pravomoci a poškozování finančních zájmů Evropských společenství. Bývalý náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda dostal tříletý podmíněný trest s odkladem na pět let.

Další bývalý ředitel úřadu ROP Pavel Markvart odešel od soudu s dvouletým podmíněným trestem s odkladem na tři roky. Podmíněný trest udělil soud i úřednici Ireně Kotlanové, která dostala dva roky vězení se čtyřletým odkladem. Další bývalý ředitel úřadu ROP Petr Vráblík a někdejší právník úřadu Jan Martinovský byli obžaloby zproštěni. Soud se rozsáhlou kauzou zabýval od září 2014.

Soud se rozsáhlou kauzou zabýval od září 2014. Před soudem stálo původně osm lidí, dnes před ním stanulo šest obžalovaných. Žalobce viní bývalé politiky a úředníky z ovlivňování projektů podnikatelů, ale i obcí a měst.

Soud očekává mimořádný zájem novinářů a veřejnosti, přistoupil proto k rezervaci míst. Vyčleněno je 45 míst, řekla ČTK mluvčí soudu Marcela Trejbalová. Správa soudu podle ní upravuje i lavice v jednací síni, aby v ní byl dostatek prostoru.

Dotace hodnotili objednaní experti

Soud začal rozsáhlou kauzu projednávat v září 2013, závěrečné řeči zazněly na konci února. Nejvyšší tresty žádá státní zástupce právě pro Koudu a Kušnierze. Bývalá úřednice Irena Kotlanová, která podle žalobce pomohla rozkrýt podezření z ovlivňování, má status spolupracující obviněné. Obžalovaní podle spisu ovlivňovali projekty dosazováním hodnotících expertů namísto toho, aby je losovali. Podle obžaloby existovaly navíc zájmové projekty, které měly hodnocením projít.

O ovlivňování projektů od počátku otevřeně hovořila Kotlanová, krátce před závěrečnými řečmi změnil svou výpověď i Kušnierz. Podle něj byly projekty ovlivňovány s vědomím politiků z Ústeckého i Karlovarského kraje. Kušnierz změnil výpověď poté, co byl znovu, už potřetí, obviněn. Od loňského prosince je stíhán za poškozování finančních zájmů Evropské unie. Již dříve byl pravomocně odsouzen na pět let za přijímání úplatků a zneužití pravomoci.

„Tatínci“ rozkradených projektů a „teta“ hejtmanka

Kromě výpovědí svědků a listinných důkazů zazněly při projednávání kauzy i pikantnosti. Kotlanová už dříve řekla, že úředníci ROP Severozápad měli vlastní slang, kterým označovali politiky i nakládání s projekty. Mezi úředníky se podle ní běžně používalo, že „každý projekt měl svého tatínka“. Své označení měli i někteří politici. „Pokémon se říkalo (spoluobžalovanému Pavlu) Markvartovi. Vycházelo to z jeho celého jména Pavel Karel Marvart,“ vysvětlila Kotlanová. Mezi zaměstnanci úřadu se ujala i přezdívka „teta“. „Patřila náměstkyni hejtmana (Janě Vaňhové),“ uvedla Kotlanová. Ve spisu se objevuje i termín Koudovy obrazovky, kterým se označoval projekt Ústeckého kraje na propagaci výsypek.

Obžalobě původně čelilo osm lidí. Soud už loni v červnu zprostil obžaloby architekta Omara Koleila, případ úřednice Kláry Odvárkové soud projednává samostatně.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání