Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kamarád o posledních dnech Jonáka (†59): Umřel sám a hladový! Místo WC měl kýbl

Autor: Saša Vetkovská - 
28. února 2016
05:00

Umíral sám, hladový a v otřesných podmínkách. Tak vypadaly poslední dny někdejšího krále diskoték Ivana Jonáka (†59). Kamarádům se dokonce svěřil, že chce umřít. Zklamali ho noví přátelé v podnikání, které chtěl rozjet, i vlastní rodina.

Ivan Jonák už nevycházel z domu a ani tam nežil jako v bavlnce. „Stěžoval si, že mu máma odmontovala záchod a on musel chodit do kbelíku,“ prozradil Nedělnímu Blesku jeho dlouholetý kamarád Jindřich Popelář, vicemistr světa v kulturistice.

Právě on byl mezi posledními, kteří viděli Jonáka živého. Sám mu dvakrát sháněl záchranku, jednou dokonce s asistencí policie... Jonák mu volal v sobotu, tedy čtyři dny před oficiálně uváděným dnem úmrtí. „Říkal, že už nechce žít, že deset dnů nejedl,“ vzpomínal Popelář. V neděli se za ním rozjel. „Ivan psal v noci na Facebook, že sebevražda není zbabělý čin. Řekl jsem mu, že ho takhle umřít nenechám,“ dodává.

Když dorazil, Jonák si stěžoval, že všechno ztratil, že po něm všichni, i rodina, chtějí jen peníze. „Byl zlomený. Říkal, že celé dva roky, co vyšel z kriminálu (seděl 18 let za objednání vraždy manželky Ludviky – pozn. redakce), žil řádně, ale že to v tomhle státě nejde, že je to jiné, než to bylo, že mu bylo lépe v base,“ tlumočí poslední Jonákovy myšlenky Popelář.

Kamarádovi Jonák přiznal, že deset dnů nejedl. „Jen pil a kouřil jednu cigaretu za druhou. Byl apatický, špatně artikuloval, stěží se zvedal z křesla a sotva držel rovnováhu,“ líčil jeho stav Popelář. Když mu ale přivolal záchranku, Jonák ji zase poslal pryč.

Blesk oslovil i Jonákovu matku Marii Machovou. „Nejsem schopná dnes o tom mluvit. Je to těžké, ztratila jsem syna... O všechno kolem pohřbu se naštěstí stará vnučka,“ uvedla.

Jindřich Popelář je přesvědčen, že Ivan Jonák zemřel už v pondělí večer, nebo alespoň upadl do agonie. „V pondělí dopoledne už nezvedal telefon,“ říká Popelář. Poslal tam proto policii a záchranáře, Jonák s nimi ale vyrazil dveře. O pomoc nestál... Ve středu jej pak našli už mrtvého...

Ivan Jonák se léčil s těžkou cukrovkou a podle kamaráda měl i infekční onemocnění, tzv. růži. Právě kombinace těchto chorob a nedostatečná léčba, protože Jonák ji odmítal, zřejmě způsobily, že měl nehojící se ránu na noze. „Požádal mě, abych mu stáhl ponožku. Byla celá zatvrdlá. Nohu měl černou a krvavou, zralou skoro k amputaci. I ti chlapi od záchranky mi řekli, že je to vážné, že to vypadá na gangrénu,“ dodává Popelář.

Kniha Kniha | archiv Blesku

Skvěle napsanou knihu o kauze Jonák se spoustou nových odhalení a příběhů si můžete objednat prostřednictvím mobilního telefonu. Pohodlně přes esemesku. A jen za 39 Kč. Kniha (132 stran!) vám pak přijde až domů!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: JONAK mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ
Příklad: JONAK Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 25363

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a.s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

byvalyvoliccssd4 ( 29. února 2016 07:40 )

Skvěle napsanou knihu o kauze Jonák se spoustou nových odhalení a příběhů si můžete objednat.... Hyeny vydělávají i na mrtvole.

placenta ( 29. února 2016 07:16 )

a ted by mohly zdechnout sobotka a kalousek třeba

pavel215_klafunda ( 28. února 2016 18:05 )

Drž tlamu, páchnoucí kozomr.de!

karelhlavaty ( 28. února 2016 17:43 )

Pane Bože ty to vidíš.... Fotka, na které Jonák zjevně popíjí točenou malinovku. Popisek : "pivu Jonák neodolal".

dylina ( 28. února 2016 16:37 )

Všimli jste si,že obráceně je to KÁNOJ? Zaplať pánbu,že už odplaval do věčných lovišť!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání