Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Parašutistovi v Klatovech se neotevřel padák: Zemřel po dopadu z 500 metrů!

Parašutistovi v Klatovech se neotevřel padák: Zemřel po dopadu z 500 metrů! (ilustrační foto)
Parašutistovi v Klatovech se neotevřel padák: Zemřel po dopadu z 500 metrů! (ilustrační foto)  (Autor: Blesk - Jiří Čada)
Autor: dce - 
28. srpna 2015
19:11

Pětačtyřicetiletý parašutista z Dánska, který letos v květnu zemřel při seskoku na letišti v Klatovech na vysokorychlostním padáku, nezvládl závěrečnou fázi seskoku a pozdě zasáhl do řízení padáku po dotočení strmé zatáčky. Výsledky vyšetřování nehody dnes zveřejnil Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN).

Parašutista spadl na umělou vodní hladinu, která je součástí doskokové plochy. Utrpěl mnohačetná těžká poranění, zejména hlavy a hrudníku, jimž na místě podlehl. Na klatovském letišti se v posledních letech stalo několik smrtelných či vážných nehod parašutistů na vysokorychlostních padácích.

Před takovém přistáním se provádí takzvané narychlení padáku, kdy pilot výraznou otáčkou prudce ztratí výšku a získá ještě větší rychlost. To mu umožní po srovnání padáku ve výšce v řádu metrů letět několik desítek metrů vodorovně se zemí. Piloti při přistávání prolétávají jen několik centimetrů nad zemí vysokou rychlostí až přes 100 kilometrů v hodině. Při některých přistáních táhnou špičku nohy vodou.

Právě chyba v závěrečné fázi seskoku byla podle výsledků vyšetřování kritická. Pilot zřejmě podle vyšetřování zahájil narychlení padáku v nevhodném místě, ale na správné výšce. Na okamžik přerušil strmou zatáčku o 270 stupňů kvůli poopravení rozpočtu, správně provedl zbývající část strmé zatáčky rychlým dotočením do požadovaného směru. "Po dotočení strmé zatáčky si pravděpodobně neuvědomil, že je příliš nízko nad zemí, včas nepřerušil vysokorychlostní přistávací manévr. Zahájil vybírání strmého klesání razantním zásahem do řízení padáku v příliš malé výšce," uvádí se v závěrečné zprávě.

Zkušený parašutista v Klatovech absolvoval soustředění zaměřené na vysokorychlostní manévry. Před příjezdem měl celkem 1589 seskoků, v Klatovech absolvoval dalších 32 seskoků. V kritický den 13. května skočil před nehodou šestkrát. Muž skákal od roku 1990, od roku 2012 se plně věnoval pilotáži vysokorychlostních padáků a měl pro to platné dokumenty. Jako sportovní parašutista se účastnil soutěží a odborných kurzů zaměřených na nácvik vysokorychlostních přistávacích manévrů.

Na letišti v Klatovech se v minulých letech stalo několik smrtelných a vážných úrazů parašutistů. Letiště je parašutisty vyhledávané zejména pro extrémní disciplínu založenou na vysokorychlostním přistání na padáku. Například v roce 2013 se při seskoku zabili v srpnu a v září u klatovského letiště tři parašutisté - dva Češi a jeden z Nizozemska. Podle závěrů vyšetřování bylo například příčinou smrtelné nehody Nizozemce nezvládnutí přistávacího manévru. Před rokem se na letišti zranil při seskoku třiačtyřicetiletý cizinec.

kapradina6 ( 20. září 2015 00:36 )

 To musi byt moc zabavne skakani pri tehle statistice. Asi si tam pujdu take zaskakat, abych to mela rychle za sebou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání