Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tváře zemřelých horníků: Nad dolem Darkov vlaje černý prapor

Autor: ljš, kru - 
7. srpna 2015
13:27

Byli mladí, měli rodiny a celý život před sebou. Tři horníci z havířovského dolu Darkov ale bohužel doplatili na nebezpečnost svého povolání. V noci na čtvrtek zemřeli při vznícení metanu v chodbě, kterou razili.

Marek B. (†39), David M. (†38) a Kamil H. (†32) razili spolu s dalšími dvěma horníky chodbu v černouhelném dole Darkov zhruba jeden kilometr pod zemí. Krátce před tragédií místem podle informací Blesk.cz prošel revírník, výskyt metanu ale v místě nezaznamenal.

Ani nemohl, plyn byl ukrytý pod horninou, kterou uvolnilo drobné zemětřesení, které v dolech není neobvyklé. „Je nepochybné, že nastal seismický jev a bezprostředně po projevu tohoto jevu se prudce uvolnil metan, a tím pádem došlo k zahoření metanovzdušné směsi v oblasti raženého důlního díla. A bohužel tento přírodní jev byl příčinou tří smrtelných úrazů a dvou vážných úrazů,“ vysvětlil mluvčí Státní báňské správy ČR Bohuslav Machek. „Co se týče těchto geomechanických jevů, tak je to jeden z nejvážnějších problémů českého hornictví, který nás skutečně při těžbě černého uhlí trápí,“ dodal.

Společnost OKD, která důl provozuje, okamžitě informovala rodiny obětí. "Co se týče odškodnění pro rodiny našich zaměstnanců, kteří zemřeli v dole, to bych rozdělil na několik části. První část udává zákoník práce, druhou část udává naše kolektivní smlouva. Společnost OKD je taky zřizovatelem spolku Svatá Barbora, který se stará o rodiny po zaměstnancích, kteří zemřeli při práci v hornictví," řekl Síbrt. Přesnou výši odškodného podle něj ještě nelze říci.

V prostorách dolu bylo také zřízeno pietní místo s fotografiemi a jmény tragicky zemřelých. Horníci ale na Darkově dál pracují, omezen je provoz pouze v místě, kde se neštěstí stalo.

tgbg ( 7. srpna 2015 16:51 )

Když se dostali k moci komunisti, tak prohlásili: kategorizace profesí pro odchody do důchodu je blbost, je to přece individuální a tak kategorizaci zrušili. Čas ale ukázal, že blbci byli oni a tak kategorizaci zase velice opatrně připustili.

deratizater ( 7. srpna 2015 16:26 )

Tvůj fotr si měl po souloži utřít ocas do záclony nespodil by takového kreténa

wfgx ( 7. srpna 2015 16:14 )

Je to smutný...upřímnou soustrast pozůstalým Mladí a plní života, těšili se ze života,i když dělali těžkou práci, ale pracovali pro sebe a své rodiny. Neváleli se doma a nečkali na sociální dávky! Určitě byli rádi, že v dnešní době mají práci. Nevím, kolik si vydělávali, ale podle mého soudu by měli mít alespoň 50 tisíc čistého (riziková práce)! Zcela určitě byli poctiví a nadřeli se, proto mě štvou ti, kteří nepracují, i když by mohli...práce by byla..jen hledat! Ale lepší je nemakat, ale nechali se živit i z jejich daní. Dnešní doba se mi ani trochu nelíbí

ivoadler ( 7. srpna 2015 16:06 )

Když se dostali k moci antikomunisti, tak prohlásili: kategorizace profesí pro odchody do důchodu je blbost, je to přece individuální a tak kategorizaci zrušili. Čas ale ukázal, že blbci byli oni a tak kategorizaci zase velice opatrně připustili.

deratizater ( 7. srpna 2015 15:58 )

když jsem dělal na šachtě na dole Petr Cingr tak tam visel na nástěnce plakát tohoto znění."V měsíci červnu jsme pracovali bez těžkého a smrtelného úrazu ".Stejně jako já tam nastoupilo 20 vojáků kteří si tím chtěli zkrátit vojenskou službu.Pět jich záhy zahynulo a zbytek se vrátil raději do kasáren.Zk*rvená a nebezpečná špatně placená práce kilometr pod zemí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání